Brussel breidt capaciteit voor winteropvang van daklozen gevoelig uit vanaf januari

Tim Dirven
Maandag start Brussel de winteropvang voor daklozen. Vanaf januari wordt de capaciteit van de voorbije jaren, in totaal 1.450 plaatsen, gevoelig uitgebreid met 500 plaatsen als gevolg van de aankoop door het gewest van een gebouw aan de Poincarélaan nabij het Zuidstation. Het winterplan blijft van kracht tot eind april, een maand langer dan in het verleden, zo werd donderdag vernomen.

De winteropvang wordt verzekerd door Samusocial aan het Vestje (Brussel stad, 110 plaatsen), de vzw Hoeksteen in Nieuwland (Brussel stad, 35 plaatsen) en Ariane (35 plaatsen in de Luttrebruglaan in Vorst) en een voormalig gebouw van Leefmilieu Brussel (120 plaatsen aan de Gulledelle in Sint-Lambrechts-Woluwe). Daarbovenop komen nog 300 plaatsen in een gebouw van het OMMW van Brussel in de Koningsstraat in Brussel en evenveel plaatsen in een gebouw aan de Kennisstraat in Schaarbeek, plus nog de 20 plaatsen voor daklozen met een dier die aangeboden worden door de Stichting Prins Laurent.

Vanaf januari 2016 wordt de capaciteit met 500 plaatsen uitgebreid door de aankoop van het Brussels gewest van een gebouw in de Poincarélaan. De aankoop wordt in de komende weken afgerond en wordt gefinancierd via onderbenutte middelen van het departement Mobiliteit. Het project wordt beheerd door de ministers Pascal Smet en Céline Fremault binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).