‘Bourgondisch’ trio N-VA, sp.a en Open Vld start onderhandelingen voor Antwerpse coalitie: “Veel kiezers van N-VA en sp.a gaan dit geen fijne gedachte vinden”

Jinnih Beels (sp.a), Bart De Wever (N-VA) en Philippe De Backer (Open Vld).
Photo News Jinnih Beels (sp.a), Bart De Wever (N-VA) en Philippe De Backer (Open Vld).
In Antwerpen beginnen N-VA, sp.a en Open Vld vanmiddag formeel met de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur. Het akkoord om te onderhandelen werd om 14 uur voorgesteld op een persbijeenkomst. 

Burgemeester en ‘formateur' Bart De Wever kondigde gisteren aan verder te gaan met sp.a en Open Vld. CD&V wordt daarbij uit de coalitie gewipt. Ook Groen werd niet betrokken bij de verdere gesprekken. Volgens De Wever had de partij “geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid getoond”. 

“Met de huidige meerderheid doorgaan was te krap”, zei De Wever tegen de pers bij het begin van de gesprekken. “Groen heeft zichzelf aan de kant gezet. Je hebt dan geen eindeloze opties meer, er waren in feite maar twee formules meer over. En in een stad als Antwerpen heb je echt minstens 30 zetels nodig voor een stabiel bestuur, deze formule met sp.a en Open Vld heeft er 31.” De huidige coalitie met Open Vld en CD&V zou slechts 28 zetels op 55 hebben, tot voor de verkiezingen had ze er 30.

Als reden waarom N-VA CD&V laat vallen, gaf De Wever aan dat “je met 34 zetels (CD&V behaalde op 14 oktober 3 zetels, red.) dan weer met een volstrekt mathematisch overbodige partij” zit. “Kiezen is verliezen. Dit is de garantie op het meest stabiele bestuur. Het is geen keuze tegen een bepaalde partner, het is een positieve keuze.”

De Wever gaf aan dat “de stad niet onbestuurbaar kan” zijn. Volgens de N-VA'er kan het voor veel van zijn kiezers inderdaad verrassend zijn om nu met de socialisten in zee te gaan: “Veel kiezers van N-VA en sp.a gaan dit geen fijne gedachte vinden”, maar “we gaan proberen krachtdadig te besturen en dan trekken we over zes jaar opnieuw naar de kiezer”.

Lees ook: De Wever kiest voor “Bourgondische coalitie” met sp.a en Open Vld, CD&V is “zeer verrast” en valt uit de boot

Lees ook: De Venezolaanse, Colombiaanse of Roemeense coalitie? Dan klinkt “Bourgondisch” toch net iets beter

Ik hoop dat we de inhoudelijke én persoonlijke conflicten kunnen overstijgen

Bart De Wever

In de logica van De Wever was sp.a eigenlijk noodzakelijk geworden, nadat Groen de boot bleef afhouden. “Als je voor de verkiezingen neen zegt, de dag van de verkiezingen neen zegt en alle dagen daarna neen blijft zeggen, is het duidelijk dat je geen enkele ambitie toont om mee in het bestuur te stappen”, zegt De Wever, die bovendien stelt dat Groen er in tegenstelling tot sp.a niet in slaagde de voorbije weken de gevraagde discretie te behouden. Hij herhaalde dinsdag ook dat een grootstad als Antwerpen een ruimere meerderheid nodig heeft dan de huidige ‘Zweedse coalitie’ na 14 oktober nog heeft.

Toch wil De Wever de keuze voor sp.a en Open Vld als een “positieve keuze” zien en geen ander plan achter de hand houden. “Als je met een ‘plan B’ aan onderhandelingen begint, wordt dat al snel het ‘plan A’, weet ik uit ervaring”, zegt hij. “Er is geen garantie op succes, maar wel ambitie. N-VA is trouwens geen harde partij, er moet op sociaal vlak zeker een ‘common ground’ te vinden zijn.” Over de harde campagne tussen N-VA en sp.a wil De Wever niet veel meer kwijt. “Ik hoop dat we de inhoudelijke én persoonlijke conflicten kunnen overstijgen”, zegt hij. De Wever spreekt verder formeel tegen dat de keuze voor sp.a een opening zou creëren richting de PS voor de volgende federale regering.

Betrouwbare partner

De sp.a-delegatie onder leiding van lijsttrekker Jinnih Beels herhaalde dan weer dat het “zeer moeilijke onderhandelingen” zullen worden, gezien de grote inhoudelijke verschillen tussen de partijprogramma’s. “Het is aan ons om de prioriteiten die we voor de verkiezingen bepaald hebben, te blijven verdedigen en een aantal zaken op die vlakken binnen te halen”, zegt Beels, die benadrukt dat het lang niet zeker is of de gesprekken tot een goed einde zullen worden gebracht. “Ik heb geen idee waar we gaan uitkomen”, stelt ze.

“Wij willen laten zien dat we een betrouwbare partner zijn en het gesprek aangaan als we daarop worden uitgenodigd”, valt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws Beels bij. “We willen dat het in Antwerpen anders gaat en dat kan je alleen bereiken door te praten.”

Open Vld is in de eventuele toekomstige coalitie wiskundig niet nodig voor een meerderheid, maar daar ziet lijsttrekker Philippe De Backer geen problemen in. “Dat was de voorbije zes jaar ook zo en we hebben toch 90 procent van ons programma kunnen uitvoeren”, zegt hij. “Daar gaan we nu opnieuw voor. We hebben goed bestuurd onder Patrick Janssens en daarna onder Bart De Wever en we hebben de ambitie om dat met deze partijen opnieuw te doen.” 
239 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Nu gaan we zien of Beels het dan toch zo correct wil spelen in het belang van de Antwerpenaren (en niet van de partij).

 • Vera Bres

  Verkondigen, en dit al jaren, dat de socialisten het in Antwerpen slecht hebben gedaan , en terecht hoor ...maar nu beslissen om samen met de SPA te gaan is onbegrijpelijk , dit is kiezers bedrog , maar de postjes en de centen zullen tellen en niets anders.

 • Gerry Cle

  Logische beslissing van De Wever gezien de verkiezingsuitslag. Hopelijk zal het bestuursprogramma een stuk menselijker en realistischer zijn dan het vorige.

 • luc baken

  BDW zei voor de verkiezingen dat stemmen voor het VB een stem voor links was.... was dat een strategie ? ik denk dat bart zich aan het overspelen is

 • François Vande Wynckel

  Men mag zijn mening hebben, wat mij echter stoort in sommige reacties is die grove scheldwoorden aan de persoon zelf. Ik vind van mr. De Wever dat hij durft en hij weet wat en hoe hij iets kan bereiken.