Exclusief voor abonnees

“Bloedvergieterij in de hoogste kringen”: de amoureuze moord die leidde tot de wet-Lejeune

Strafuitvoeringsrechtbank beslist morgen over Hans Van Themsche en André Gyselbrecht

De moord op Guillaume Bernays zou het zaadje planten voor de wet-Lejeune.
rv De moord op Guillaume Bernays zou het zaadje planten voor de wet-Lejeune.
Morgen krijgen Hans Van Themsche en André Gyselbrecht van de strafuitvoeringsrechtbank te horen of ze de gevangenis mogen verlaten. Zowel de man die peuter Luna en haar oppas doodschoot als de opdrachtgever van de kasteelmoord wil de rest van z’n straf thuis uitzitten, met een enkelband. De wet op de voorwaardelijke invrijheidstelling waarop zij zich beroepen – de wet-Lejeune – kent iedereen. Dat die er kwam door een amoureuze afrekening in de Antwerpse beau monde, weet haast niemand nog.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILFRIED MINNAERT

  bij het bepalen en uitspreken van een straf werd reeds rekening gehouden met allerlei verzachtende omstandigheden, slechte jeugd, uitdaging, enz. De uitgesproken straf is uiteindelijk de straf, punt en uit. Die straf moet volledig uitgezeten worden tot de laatste dag. Bij het verkrijgen van een geldboete moet men ook tot de laatste euro betalen. Dus heel eenvoudig en correct: schaf die klucht van "Wet Lejeune" direct af. Destijds in het leven geroepen om de dikke nekken te begunstigen.

 • Polutnik Ronald

  LeJeune heeft geluk gehad dat er nooit iets gebeurt is geweest in zijn familie , want anders was die wet van LeJeune er zeker nooit gekomen .

 • Jan De Bisschop

  Afschaffen die onzin.

 • Samuel Peeters

  Schaft ze af want is klasse- justitie. Uit de tijd van Leopold II wég ermee!

 • PAUL WILS

  Schaf dat misbaksel af, dit dateerd nog van de middeleewen, waarom is dat nog nodig, 10 jaar is 10 jaar, niet meer, niet minder.