'Blijf van mijn lijf': Brussel lanceert eerste Belgische applicatie tegen intimidatie op straat

Een beeld uit 'Femme de la rue', de documentaire die Sofie Peeters in 2012 maakte over seksuele intimidatie op straat in Brussel. Ze filmde toen met een verborgen camera hoe ze werd lastiggevallen door mannen die haar naroepen of beledigen.
RV Een beeld uit 'Femme de la rue', de documentaire die Sofie Peeters in 2012 maakte over seksuele intimidatie op straat in Brussel. Ze filmde toen met een verborgen camera hoe ze werd lastiggevallen door mannen die haar naroepen of beledigen.
Brussels staatsecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) heeft vandaag de app 'Blijf van mijn lijf' gelanceerd. Samen met de vzw "Touche Pas A Ma Pote" ontwikkelde ze een app waarop vrouwen en mannen melding kunnen maken van straatintimidatie en omstanders kunnen mobiliseren om te komen helpen.

De lancering van de app vond plaats in de Brussels Hogeschool IHECS. De studentes in de wijk klaagden onlangs in een open brief aan dat ze op straat regelmatig het slachtoffer zijn van scheldwoorden, achtervolgingen of fysiek ongewenste aanrakingen. Uit een studie van de UGent blijkt dat op een groep van 450 Brusselse vrouwen 86 procent al minstens eenmaal seksueel geïntimideerd werd en 34 procent er nog steeds onder lijdt. 

De applicatie 'Blijf van mijn lijf' laat het slachtoffer of een getuige toe om meteen melding te maken van de intimidatie en de locatie door te geven. De gebruiker geeft aan of het om een verbaal of fysiek incident ging en kan een getuigenis achter laten. Tegelijkertijd kunnen andere gebruikers ook zien dat er een melding binnenkomt en te hulp schieten.

De applicatie is gebaseerd op het Franse 'Handsaway', daar is een derde van de gebruikers mannelijk. De app is dus ook een middel om gaybashing tegen te gaan.
"We zien hierdoor wanneer en in welke wijk het gebeurt, want het wordt geregistreerd. De wijkpolitie kan ook zien of het in bepaalde straten gebeurt en zo slim beginnen patrouilleren", aldus staatssecretaris Debaets.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SAM Bedfort

  Dit doet me denken aan het advies van de Berlijnse burgemeester nadat er duizend vrouwen verkracht werden op oudejaarsavond. Haar advies was toen om op armlengte afstand te blijven. Het is onwaarschijnlijk wat deze legislatuur verzint.

 • SAM Bedfort

  Dat zal indruk maken. Politie komt zelfs te laat, wanneer op de snelwegen huwelijksfeesten georganiseerd worden. Wat zouden ze hier dan mee gaan doen?

 • Gabriele Frontini

  Ik ben bang dat deze app te veel misbruikt zal worden door vrouwen ...

 • bruno dutry

  waar gaan we naar toe, enkel mannen zoals in de moslimwereld of moeten we onze mooie vrouwen/cultuur opsluiten. denk het niet. Go HOME en laat onze wereld voor wat het is.

 • Yolanda Aleven

  Ja, natuurlijk, dat schorremorrie zal zich zeker laten beteugelen door een appje ...