Exclusief voor abonnees

"Binnen 20 jaar zijn er geen paters of zusters meer"

Acht op de tien religieuzen in Vlaanderen ouder dan 75 jaar

Archiefbeeld van de paters van Averbode in hun brouwerij.
Bollen Archiefbeeld van de paters van Averbode in hun brouwerij.
Wellicht nog dit jaar zal Vlaanderen minder dan 1.000 paters tellen, vijftien jaar geleden waren er dat nog drie keer zo veel. Ook de nonnetjes sterven langzaam maar zeker uit. "Liefst 80% van onze religieuzen is ouder dan 75 jaar", zegt godsdienstsocioloog Wim Vandewiele. "Binnen 20 jaar is het religieuze leven in onze Vlaamse kloosters en abdijen voorbij."

Een trappistenpater of een kloosternon: wie vandaag geboren wordt, gaat er tijdens zijn of haar leven weinig tegenkomen. Want hoewel paters en zusters al eeuwen deel uitmaken van onze maatschappij, zijn ze aan een flink tempo aan het uitsterven. "Nog dit jaar zullen we in Vlaanderen minder dan 1.000 paters tellen", schrijft Kerk En Leven deze week. "Op korte termijn verdwijnt de helft van de zustercongregaties."

Hoe snel het gaat, tonen de cijfers van 2002 aan: toen waren er in Vlaanderen nog meer dan 3.000 mannelijke religieuzen en bijna 11.000 zusters, vandaag respectievelijk 1.450 en 4.800. Tachtig procent van hen is bovendien ouder dan 75 jaar: het einde is onafwendbaar. Dat bevestigt ook godsdienstsocioloog Wim Vandewiele van de KU Leuven: "Met elk jaar zeshonderd geestelijken die overlijden, lijkt het religieuze leven in Vlaanderen binnen twintig jaar voorbij", zegt hij. "Veel instituten zullen op korte termijn verdwijnen. Wel zullen er altijd religieuzen zijn, zij het dan als kleine minderheden."

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob(Robert) Bruyland

  20 jr te laat

 • Piet van Helsing

  Dan is het nu tijd om als jonge vrouw of man het klooster in te gaan. Nog even geduld en ge hebt het rijk voor u alleen.

 • Roger Deprez

  Geen geloof of bijgeloof meer dat zou een stap vooruit zijn en een heel pak minder oorlogen en miserie.

 • rudolf jacobs

  Miljaar dan staan der nog wa meer aan den dop,allee mannen jobs jobs jobs,kunnen misschien beter al soliciteren bij den aldi en de lidl of het begrotings gat gaat nog wat groter worden,nog even en dan weer verkiezingen nog een pak ministers erbij,en weldra een minister per dorp,met de betrachting zo snel mogelijk er nog eentje bij te zetten per gehucht dan zijn ze bijna rond

 • Michel Tampere

  EINDELIJK.... De kweekvijver van hypocriete cdnv partij buitenspel gezet. Maak sociale woningen van al die nutteloze kerken.. en moskees