"Bijna thuis" sms'en achter het stuur? Dan ben je 287 meter niet aan het opletten

Ouders van Verongelukte Kinderen lanceren campagne tegen sms'en achter het stuur

VTM Nieuws
Wie een bericht met de tekst "Bijna thuis" stuurt terwijl hij 120 kilometer per uur rijdt, let 287 meter lang niet op de weg. Dat blijkt uit berekeningen van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). De vereniging roept met een nieuwe campagne autobestuurders op om hun gsm niet te gebruiken achter het stuur. Je kan zelf de test doen op blindmeters.com.

Voor de nieuwe campagne berekende OVK hoe lang een bestuurder precies "blind" rijdt wanneer hij een sms of WhatsApp-bericht stuurt. Een chauffeur die 1 letter of cijfer typt, let 19,75 meter niet op de weg als hij 90 kilometer per uur rijdt. Dat wordt 26,33 meter wanneer hij 120 kilometer per uur rijdt. 

Wie aan het thuisfront laat weten dat hij onderweg is, let op een autosnelweg dus ongeveer 395 meter lang niet op de baan. Voor langere berichten gaat het al snel om meer dan een kilometer. De zin "Ik ben nog onderweg, stop nog even in de supermarkt. Tot straks", kost je bijvoorbeeld meer dan anderhalve kilometer onoplettendheid.

Blindmeters.com

"Kan catastrofale gevolgen hebben"

Dat zijn afstanden waarop veel kan gebeuren, stellen Ouders van Verongelukte Kinderen. "Eén klein moment van onoplettendheid kan al catastrofale gevolgen hebben", klinkt het.

De vereniging ontwikkelde de website blindmeters.com waarop bestuurders zelf de test kunnen doen. Op de site wordt Google Maps omgebouwd tot een text editor en kunnen gebruikers op wegen in hun buurt een berichtje typen. Bestuurders kunnen dan meteen zien welk stuk van de weg ze gemist zouden hebben. 

Tijdens het typen van de zin "Ik ben nog onderweg" verlies je de weg aan 120 km/u 500 meter lang uit het oog.
Blindmeters.com Tijdens het typen van de zin "Ik ben nog onderweg" verlies je de weg aan 120 km/u 500 meter lang uit het oog.

Bekijk hier de campagnevideo:
49 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dirk Nobels

  Zone 30.....40 Meter voor schoolzebrapad... Naar gsm kijken en typen.... Zotten!!

 • Frans Van Hoyweghen

  Ik heb daar 1 km voor nodig denk ik.

 • rudy bryssinck

  dan zijn er nog die zeggen "Ik ben thuis" via bericht

 • James Holden

  Men zou als straf gewoon de gsm inclus sim-kaart moeten afnemen en vernietigen. Dat is pas een boete die deze idioten voelen.

 • Hans Benoit

  Stop met die zogenaamde sensibiliseringscampagnes,dat help toch niet,zeer streng straffen met zelfs inbeslagname en verbeurd verklaren van het voertuig.Overal cameras plaatsen met gezichtsherkenningstechnologie.Wie herkent en betrapt word onmiddellijk uit het verkeer plukken.Ik ben het kotsbeu die zwalpers op de weg te zien.