“Bij elke winterprik stroomt mijn mailbox vol met bezorgde berichtjes”: Weyts wil beschutting voor dieren bij slecht weer in de wet

BELGA
Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts wil in de Dierenwelzijnswet opnemen dat dieren beschutting nodig hebben bij extreme temperaturen en slechte weersomstandigheden. "Bij elke winterprik of hittegolf stroomt mijn mailbox vol met berichtjes van bezorgde Vlamingen die dieren zien afzien. Terwijl een kleine ingreep al een voelbaar verschil kan maken", zegt Weyts.

Momenteel voorziet de wet dat er beschutting moet worden voorzien voor paarden en paardachtigen. Dat zou ook moeten gelden voor koeien en andere weidedieren, vindt Weyts. De combinatie van bijvoorbeeld koud weer, neerslag en wind kan immers dierenleed veroorzaken.

De minister baseert zich op een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en op een rapport van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). "Er bestaat al lang discussie over de noodzaak van extra regels voor beschutting", zegt hij. "Het is tijd om deze oude discussie nu te beslechten. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat dieren bij slechte weersomstandigheden automatisch de beschutting opzoeken. Als de natuur niet de nodige beschutting biedt, dan is menselijk ingrijpen aangewezen."

Momenteel staat in de wet enkel dat eigenaars huisvesting moeten voorzien "in overeenstemming met aard, fysiologische en ethologische behoeften, gezondheidstoestand en graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie". Alleen voor paarden wordt dat verder uitgediept.
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Groot gelijk. Wil je beesten houden, zorg er dan voor. Kan of of wil je er niet voor zorgen, houd er dan geen. Meneer Bogaert, dieren in de natuur zoeken beschutting tegen extreme hitte of kou. Wanneer ze op een omheind stuk land staan zonder afdak, bomen of schaduw, dan gaat dat niet. Of moeten ze het poortje opendoen en vertrekken? Bovendien heb je zoiets als gedomesticeerd vee, dieren die al zo lang afhankelijk zijn gemaakt van mensen, dat ze niet lang overleven in de wilde natuur.

 • Kurt De coninck

  Wat voor een zure opmerking meneer rik bogaert,medeleven mag voor u precies geen cent kosten,hoop dat je geen huisdieren hebt

 • guido vermeyen

  De dieren hadden al een hele achterstand in te halen inzake faire behandeling, mogen blij zijn dat die minister er zijn aandacht aan geeft, dieren kunnen het niet zeggen, misschien een papegaai, maar dat is hier ook niet zijn biotoop.

 • Rik Bogaert

  Ge zorgt beter voor de beesten dan voor de mens Weyts! De centen komen nochtans van ons, niet van de beesten. Bdw, de beesten zijn ervoor gemaakt om buiten te leven in slechtere omstandigheden! Heb jij wel iets geleerd op school?

 • Marron Vaes

  Waarom niet verplichten dat elk politiekorps binnen zijn regio een aantal politiemensen bijschoold mbt tot dierenwelzijn. Zo zijn er binnen elk politiekorps steeds agenten beschikbaar die direct op de bal kunnen spelen en niet nodeloos moeten wachten op inspecteurs van dierenwelzijn.