‘Betonstop’ heeft omgekeerde effect: sindsdien méér open ruimte ingenomen

Photo News
Er wordt vandaag per dag twee hectare open ruimte méér ingenomen dan in 2015. En dat ondanks de 'betonstop', die een jaar later werd afgekondigd, melden De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen.

In 2015 werd vijf hectare open ruimte per dag ingepalmd. Het jaar daarna kondigde de Vlaamse regering met het Beleidsplan Ruimte de zogeheten 'betonstop' af: tegen 2040 mocht er geen open ruimte meer opgesoupeerd worden.

In weerwil van die intentie is in 2017 het ruimtebeslag alweer toegenomen, naar 7,33 hectare per dag. In 2015 was het nog 5,19 hectare. Dat leren drie onderzoekers van de UGent, de UAntwerpen en het studiebureau Omgeving uit de gegevens van de federale statistische dienst Statbel. Die is onder meer gebaseerd op het kadaster en de aanleg van infrastructuur.

In een opiniestuk voor De Standaard betreuren de drie auteurs dat het "aankondigingsbeleid nooit door bindende maatregelen is verankerd" en dat door steeds soepeler vergunningen het omgekeerde effect bereikt wordt. Grondeigenaren zijn volgens hen snel aan het bouwen geslagen, om een nakend verbod voor te zijn.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gert Cauwenberg

  Marie Claire, de betonstop is wel een idee van CD&V-minister Joke Schauvliege - die van haar milieubeleid inderdaad een 'joke' maakt...

 • birgit vanderest

  onze eens groene gemeente, Diegem, is nu ineens een gebetoneerde gemeente geworden. Elk graspleintje, elke boom, elke wei, elke braakliggende grond wordt volgebouwd met appartementen, die jawel niet bewoond geraken.

 • Marc Spandel

  Inderdaad... als je alleen al de oppervlakte moest berekenen van alle 'groene' voortuintjes die (onwettig) omgevormd zijn (en worden) naar betonnen parkeerplaats voor 1 of twee auto's, dan zou het 'groenbeleid' wel eens de cijfertjes voor het aantal vierkante kilometer 'groen' in België drastisch moeten aanpassen hoor.

 • Paul Van Oosterwijck

  Dat zag je toch zo aankomen, gezond boerenverstand zegt mij dat veel mensen nu nog vlug dingen gaan doen die later verboden worden, en liefst nog vlug zonder bouwvergunning. Wie eens rondziet in zijn eigen omgeving ziet genoeg. Vermits minister Schauwvliege geen boerenverstand heeft zag ze dit niet aankomen, voila !

 • HUGO VERLOT

  Terug een staaltje van onkunde vanwege onze politiekers.