Belgische slachtoffers Fourniret krijgen minder schadevergoeding

De Belgische slachtoffers van de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret ontvangen niet de schadevergoedingen die voorzien zijn door het hof van assisen van Charleville-Mézières want de wetgeving inzake schadeloosstelling is in België en Frankrijk niet dezelfde. Dat heeft de commerciële tv-zender RTL-TVi vanavond bericht.
Anders dan in Frankrijk kunnen in België de naasten van overlevende slachtoffers geen schadevergoeding bekomen. Bovendien zijn schadevergoedingen aan slachtofffers beperkt tot 62.000 euro.

62.000 euro

In het geval van Joëlle Parfondry, die in 1995 in de buurt van Namen slachtoffer werd van een poging tot verkrachting door Fourniret en ontkwam door voor te wenden dat ze zwanger was, had het Franse hof 140.000 euro schadevergoeding gevorderd. Het Belgische fonds voor schadeloosstelling van slachtoffers kan haar maximaal 62.000 euro uitkeren. Haar man en kinderen, die van het hof eveneens een schadevergoeding hadden gekregen, hebben in België geen aanspraken.

De Belgische burgerlijke partijen hebben nu advocaat Isabelle de Moffarts gemandateerd om hun schadevergoedingen te bekomen. Zij vraagt dat rekening wordt gehouden met het uitzonderlijke karakter van het dossier en vraagt dat een creatief systeem wordt gevonden om de verschillen tussen de nationale wetgevingen te ondervangen om alle burgerlijke partijen van het proces een gepaste behandeling aan te bieden. (belga/mvdb)

UNKNOWN