"Belgische douane komt te laat voor brexit"

photo news
De diensten bij de Belgische douane gaan te laat komen voor de brexit. "In de eerste plaats is er een probleem bij het personeel. Op het vlak van aanwervingen is nog niets gebeurd. De politici moeten dringend in actie schieten", zegt het ACV Openbare Diensten in een persbericht.

De onderhandelingen over de brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, lopen volop. Volgens het ACV is één van de grote problemen de weerslag op douaneactiviteiten. "Hoe groot die weerslag precies gaat zijn, zal men allicht pas weten wanneer het exacte scenario bekend is", zegt Marc Nijs van ACV Openbare Diensten. "Maar dat het omvangrijk wordt, staat vast."

De vakbond stelt vast dat onze buurlanden -Nederland, Frankrijk, Duitsland- volop bezig zijn met voorbereidende maatregelen. "Nederland heeft bijvoorbeeld al belangrijke stappen gezet voor de aanwerving van een eerste groep douaniers", zegt Nijs. "Als de informatie die we gekregen hebben klopt, heeft de algemene administratie van de Douane & Accijnzen de nodige stappen gezet bij de politieke overheid, maar merken we daar weinig enthousiasme en beweging", benadrukt Nijs.

Het ACV kijkt in de eerste plaats naar de personeelsproblematiek. "We stellen vast dat er op vlak van aanwervingen nog niets aan het gebeuren is, terwijl de brexit over een jaar wel ingaat. De werving van personeel neemt veel tijd in beslag. Het zijn niet de ambtenaren of de verantwoordelijken van de administratie die deze situatie hebben gecreëerd, maar wel de politici. Hoog tijd dat ze in actie schieten."
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Rompaey

  80% is onbekwaam. Neem maar eens testen af.

 • willy verbeeck

  Ach, het gemis aan inkomsten daardoor zullen wij immers wel betalen. Wij zijn de melkkoe van al onze regeringen die we al gehad hebben, een goede oppassende regering hebben we nog nooit gehad.

 • Jean West

  Eerst bouwen ze meer dan 60% van de douanediensten af en nu moet er weer personeel aangeworven worden.

 • Gerard Braeckmans

  De normaalste zaak van de wereld, van Belgie dan toch.

 • Tom Faes

  Seffens komt de jokke en andere Guy's weer zeggen dat het weer aan de sossen ligt. Deze rechtse nva regering trekt gewoonweg op niks. Meer en meer mensen beginnen dat in te zien . Nooit meer nva.