'Belgische al-Qaida' pleit onschuldig

El Aroud zou samen met haar nieuwe echtgenoot jongeren uit Brussel hebben geronseld voor de Heilige Oorlog.
UNKNOWN El Aroud zou samen met haar nieuwe echtgenoot jongeren uit Brussel hebben geronseld voor de Heilige Oorlog.

Voor de Brusselse correctionele rechtbank begon het proces tegen negen terreurverdachten vandaag met vertraging. De beklaagden van de 'Belgische al-Qaida' konden niet naar de rechtszaal worden gebracht wegens een staking in de gevangenis van Sint-Gillis, en acties van de veiligheidsdiensten in het gerechtsgebouw. Ook de extreme veiligheidsmaatregelen aan het gerechtsgebouw veroorzaakten vertraging. Iedereen moest namelijk door de metaaldetector en werd gefouilleerd.

Heilige Oorlog
Een van de verdachten is Malika El Aroud, de weduwe van een zelfmoordenaar die de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shah Massoud vermoordde tijdens een zelfmoordaanslag, enkele dagen voor de aanslagen van 11 september 2001. De 50-jarige vrouw zou samen met haar nieuwe echtgenoot jongeren uit Brussel hebben geronseld voor de Heilige Oorlog.

In opleidingskampen zouden ze zijn klaargestoomd voor zelfmoordaanslagen in Afghanistan. Na afloop van die training zouden drie van de vijf mannen via Turkije naar België zijn teruggekeerd. De huidige echtgenoot van El Aroud is nog voortvluchtig.

Gerecht
Een andere centrale figuur is Hicham Beyayo, een van de drie mannen die terugkeerde uit Pakistan. Enkele dagen na zijn terugkeer in België, in december 2008, konden de anti-terreurdiensten een bericht onderscheppen dat Beyayo naar een vriend stuurde. Het bericht sprak over een nakende 'operatie' en dat hij niet zou terugkeren. Justitie besloot in te grijpen en pakte alle gekende leden van de groep, die al meer dan een jaar geobserveerd werd, op.

Over de twee anderen is geen informatie bekend, zij worden bij verstek berecht. Mogelijk bevinden ze zich nog in de Pakistaans-Afghaanse regio, of zijn ze overleden.

Aanslagen
De hoofdverdachten riskeren 10 jaar cel voor de beraming van aanslagen, maar hun verdediging ontkent dat ze dat van plan waren. El Aroud, de voornaamste drijfkracht achter de website Jihad, wordt morgen ondervraagd door de voorzitter van de rechtbank. (belga/sam)

Advocate Fernande Motte de Raedt, de advocate van Malika El Aroud.
UNKNOWN Advocate Fernande Motte de Raedt, de advocate van Malika El Aroud.