"Belgisch kiessysteem ongunstig voor Vlamingen"

Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).
PHOTO_NEWS Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).
De Vlaamse Volksbeweging (VVB) heeft met een actie nabij het federaal parlement het Belgische kiessysteem aangeklaagd. Dat vertoont volgens de Vlaams-nationalisten een democratisch deficit in het nadeel van de Vlamingen. De organisatie klaagt aan dat volgens het principe "één man, één stem", elke stem hetzelfde electoraal gewicht moet hebben, maar dat is volgens de VVB niet het geval in België.

"Het principe 'één man, één stem' was de slogan voor tal van strijdbewegingen voor onafhankelijkheid en de dekolonisatie. Iedere persoon heeft logischer wijze recht op één stem en elke stem moet hetzelfde electoraal gewicht hebben. Maar dat is niet het geval in België", zo stelde Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.

"Een snelle blik op de resultaten van de jongste verkiezingen volstaat om aan te tonen dat iedere stem niet hetzelfde gewicht heeft. Zo leverde Vlaanderen 63 procent van de stemmen en heeft het slechts recht op 57 procent van de zetels in de Kamer. De Waalse kiezers vertegenwoordigen 33 procent maar hebben recht op 43 procent van de zetels. Deze rekenwijze bewijst dat het Belgische verkiezingssysteem ongunstig is voor de Vlamingen terwijl zij de meerderheid vormen", besloot De Valck.