"België loopt 30,4 miljard euro aan belastinginkomsten mis"

Photo News
De Europese lidstaten lopen elk jaar bijna 825 miljard euro aan inkomsten mis als gevolg van belastingontduiking. In België gaat het om een bedrag van 30,4 miljard euro. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

De vorige studie van de S&D-fractie naar de financiële putten die achtergelaten worden door belastingontduiking en belastingontwijking kreeg in 2012 en 2013 heel wat weerklank. Het rapport, van de hand van de Britse expert Richard Murphy, schatte toen dat de Europese lidstaten 1.000 miljard euro misliepen. Toenmalige Europees president Herman Van Rompuy citeerde het bedrag toen hij besliste de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking op de Europese agenda te plaatsen.

Nu hebben de S&D en Murphy een nieuwe, geactualiseerde studie klaar. Daar schrijven ze dat belastingontduiking door grote bedrijven de Europese lidstaten elk jaar 823,5 miljard euro kost. Belastingontwijking, wat op zich niet illegaal is, zou voor een bijkomende put van 50 tot 190 miljard euro zorgen. In de studie wordt echter vooral gefocust op de illegale ontduiking van belastingen.

De cijfers, die een macro-economische inschatting zijn, moeten aantonen dat de Belgische schatkist vier jaar geleden 30,4 miljard euro misliep wegens belastingontduiking. Italië is de koploper met 190,9 miljard, voor onze buurlanden Duitsland en Frankrijk met respectievelijk 125,1 miljard en 117,9 miljard. In Nederland wordt jaarlijks 22,2 miljard euro aan belastingen ontdoken.

Volgens de vorige studie was belastingontduiking goed voor 865 miljard euro aan gederfde inkomsten. Nu is dat dus ‘maar’ 823 miljard, of - rekening houdend met inflatie - een daling met 11,7 procent. De sociaaldemocraten wijzen die daling toe aan enkele maatregelen die de voorbije jaren genomen werden op Europees niveau. Ze citeren de automatische uitwisseling van belastinggegevens tussen de nationale autoriteiten, de richtlijn ter bestrijding van belastingontwijking en de goedkeuring van de eerste Europese lijst van belastingparadijzen.

Toch is er nog heel wat werk aan de winkel, zegt ook Jan Cornillie, voormalig politiek directeur van de sp.a en op 26 mei tweede op de Europese lijst van de Vlaamse socialisten. “Eerst en vooral: deze studie is een extrapolatie, waaruit je niet kunt afleiden waar het specifiek in België misloopt. Maar hoe dan ook hebben financiële administraties een antimisbruikbepaling nodig, zoals toenmalig staatssecretaris John Crombez er in de regering-Di Rupo een doorduwde. Tegelijk moeten we het Europees toezicht versterken op de specifieke achterpoortjes die nationale administraties inbouwen en die staatssteun de facto mogelijk maken.”

Cornillie wijst ook op de noodzaak van meer harmonisatie bij het heffen van belastingen. “Er bestaan nu wel strenge regels op het vlak van btw om te vermijden dat consumenten over de grens gaan shoppen, maar regels om te vermijden dat bedrijven over de grenzen op zoek gaan naar het laagste tarief bestaan niet.” Er moet volgens de sociaaldemocraten een gezamenlijke basis zijn voor de vennootschapsbelasting en een minimumtarief. Ze stellen een effectief tarief van 18 procent voor.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Roman

  En indien de kracht van verandering verder gezet wordt zoals ze bezig is zal dit bedrag vlug verdubbelen. De degressiviteit van de werkloosheid is hier maar klein bier tegen.

 • herman cohen

  Noch multinationals als "gewone bedrijven" en of zelfstandigen betalen een belasting die vergelijkbaar is met de "gewone" werkenden. Dan heb ik niet gesproken over BTW aftrek, fiscale voordelen, ondersteuning 11 miljard aan bedrijven allemaal van het belastinggeld van Jan Modaal . Deze fiscale schande is niet langer houdbaar. Ieder gelijk voor de belastingen, simpel.

 • Jan Verstrepen

  Die gaan ze dan bij de gewone mensen halen en laten de sjoemelaars gewoon voortdoen.

 • Gino Denil

  Het gaat nog maar over belastingontduiking van grote bedrijven. Die lokale zelfstandige, de zwartwerker in je straat en de graaiende politicus nog niet inbegrepen. Voor deze die zo graag naar Nederland verwijzen. Voor grote bedrijven gaat de vennootschapsbelasting daar naar omhoog, tot 28,5% tegen 2021. Terwijl men ze hier naar beneden wil halen vanaf 2020 naar 25% voor grote bedrijven.

 • vanaeken jokke

  Dat is al 40 jaar en daar is nooit iets aan gedaan en nu komen de linkse correcte zeggen dat er fraude gepleegd word.De achterpoorten werden bewust gemaakt en open gelaten en het nu op deze regering steken de laffe streken van de socialisten die denken stemmetjes te winnen een beleid dat zij jaren gedoogd toe lieten.