"Belgen verloren in 2016 gemiddeld 21 uur in de file"

photo_news
Rijdt u met de wagen? Dan stond u vorig jaar gemiddeld 21 uur in de file. Dat blijkt uit de jaarlijkse Traffic Scorecard van het Amerikaanse Inrix, de internationale marktleider in realtimeverkeersinformatie. Ons land is daarmee goed voor een veertiende plaats in de Europese ranking, en behoort dus tot de middenmoot. Al moeten de cijfers volgens het Vlaams Verkeerscentrum genuanceerd worden.

Wie in en rond Brussel moest zijn, kreeg het wel een stuk harder te verduren dan de gemiddelde Belg. Daar stonden bestuurders vorig jaar gemiddeld 41 uur in de file, of 12 procent van de totale rijtijd, goed voor een veertiende plaats in de ranking van Europese steden met de hoogste filedruk en een 41ste plaats wereldwijd.

Antwerpen, Luik, Gent, Kortrijk
Ook in Antwerpen, Luik, Gent en Kortrijk verloren Belgen het afgelopen jaar veel tijd in de file. In Antwerpen was dat gemiddeld 37 uur, of 13 procent van de totale rijtijd. In Luik was dat net geen 19 uur, in Gent 15 uur en in Kortrijk 14 uur.

De Arteveldestad is de enige stad in de Belgische top 5 waar de filedruk het afgelopen jaar iets is afgenomen. In de andere vier is de verkeersdichtheid wél gestegen.

Moskou en Los Angeles
Inrix analyseerde de files in 1.064 steden verspreid over 38 landen wereldwijd, waaronder 628 steden in 23 Europese landen. Moskovieten stonden in 2016 het langst in de file: gemiddeld maar liefst 91 uur of ruim een vierde van de rijtijd. Londen, Parijs, Istanboel en het Russische Krasnoda vervolledigen de top vijf. Rusland bezet vijf plaatsen in de top tien, en is daarmee afgetekend de Europese filekampioen.

Wereldwijd is het Amerikaanse Los Angeles de absolute koploper, met 104 uur filerijden, gevolgd door Moskou, New York, San Francisco en Bogota in Colombia.

Weinig geloofwaardig
De cijfers van Inrix zijn op zijn minst opvallend te noemen. Volgens het vorige rapport stond de gemiddelde Belg jaarlijks 44 uur stil, in 2013 zelfs 58 uur - goed voor de weinig benijdenswaardige titel van wereldkampioen filedruk. 

Verschillende verkeersexperts hechten dan ook weinig geloof aan de bewering dat het aantal file-uren nu plotsklaps gehalveerd zou zijn. Uit de statistieken van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat het aantal voertuigverliesuren op Vlaamse autosnelwegen al jaren stijgt. Vorig jaar stonden we allemaal samen 111.465 uren per dag stil. In 2012 was dat 'maar' 67.000 uren.

In 2016 zouden we met z'n allen - op een gemiddelde werkdag, van 0 tot 24 uur - liefst 111.465 uren per dag stilgestaan hebben.
Vlaams Verkeerscentrum In 2016 zouden we met z'n allen - op een gemiddelde werkdag, van 0 tot 24 uur - liefst 111.465 uren per dag stilgestaan hebben.