“Belastingverhoging en besparing in sociale zekerheid nodig om evenwicht in begroting te krijgen”: informateurs schetsen alarmerend beeld

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR)
Photo News Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR)
Zonder de belastingen te verhogen en te besparen in de sociale zekerheid wordt het zeer moeilijk tot een begrotingsevenwicht te komen. Die sombere boodschap brachten de informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) woensdagavond in het Egmontpaleis, waar de tweede vergadering met zeven partijen plaatsvond. Dat meldt De Tijd vandaag.

Uit een samenvatting van de nota, die de krant kon inkijken, blijkt dat het vijf voor twaalf is voor de begroting. Het structureel tekort, dat de beste graadmeter is voor de gezondheid van de begroting, loopt tegen het einde van de nieuwe regeerperiode in 2024 op tot 2,3 procent of zo'n 11 miljard euro. Dat is nog zonder rekening te houden met de talrijke belastingverlagingen die in de verkiezingscampagne zijn beloofd, luidt het in de nota.

Volgende week komt het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, met nieuwe langetermijnvooruitzichten voor de begroting. Volgens bronnen zullen die niet sterk afwijken van de cijfers uit de nota van de informateurs.

De schuldgraad blijft structureel boven 100 procent hangen, staat te lezen. Alleen als overheidsactiva worden verkocht, kan de schuld onder die symbolische grens zakken. Volgens de informateurs zal het pijnlijke inspanningen vergen om tot een begrotingsevenwicht te komen. De pijn kan verzacht worden, stellen de informateurs, op voorwaarde dat "een zeer actief en succesvol beleid wordt gevoerd dat het groeipotentieel en de werkgelegenheidsgraad van België op een significante en duurzame manier verbetert".
749 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martine Leenknegt

  Sla ons gepensioneerden en invaliden de kop in en geef t OCMW ons zuurverdiende centjes van 40 jaar noeste arbeid .Maar t zal nog niet genoeg zijn wi t is en t zal nooit genoeg zijn .

 • Gino Denil

  Een tijdlang hebben regeringen grote overschotten gehad, swa Jonckheere. Toen vanaf ongeveer 1991 tot 2007 de staatsschuld afgebouwd werd van 140% naar 87%. Echt besparen kan dus. Zelfs zonder dat de armoede drastisch toeneemt en de koopkracht uitgehold wordt. Maar in die jaren gaf men niet meer uit aan geschenken voor ondernemers zonder tegenprestaties dan het budget van ons onderwijs.

 • RONNY HELSEN

  Zou het helpen als iedereen zijn loon laat storten in de wetstraat ?

 • willy van der Wijk

  is het niet beter van ook een comité P bij sociale zekerheid te plaatsen tegen de foefelaars ?

 • james vroman

  ieder regering heeft een budget maar niet iedere regering gaf 12 miljard meer uit dan hun budget ...