‘Belangrijke getuige’ in verdwijningszaak Julie is nu moordverdachte: wat weten we over hem?

Belangrijk detail in opsporingsbericht was gefotoshopt

Op camerabeelden zag de politie dat Steve Bakelmans met het fietsmandje van Julie in de richting van het Albertkanaal wandelde. Het mandje werd bewust niet getoond op de beelden die de politie verspreidde.
RV Op camerabeelden zag de politie dat Steve Bakelmans met het fietsmandje van Julie in de richting van het Albertkanaal wandelde. Het mandje werd bewust niet getoond op de beelden die de politie verspreidde.
De scheepvaartpolitie heeft gisteren in het Albertkanaal het lichaam van de verdwenen Julie Van Espen (23) gelokaliseerd. Het parket liet meteen ook weten dat de eerder op de dag in Leuven opgepakte man zal worden voorgeleid voor moord. Het gaat om een 39-jarige die geen onbekende is voor het gerecht: hij heeft een zwaar strafblad. In de loop van de avond zou de verdachte zijn overgegaan tot bekentenissen.

De man met de rugzak, geïdentificeerd als Steve Bakelmans uit Antwerpen, werd sinds gisterennacht gezocht door de politie als “belangrijke getuige” in de verdwijningszaak van de 23-jarige Julie Van Espen uit Schilde, omdat hij op camerabeelden te zien was in de buurt van de plaats waar de studente zaterdag verdween. Meer dan 200 tips kwamen binnen, gisterenmiddag werd de man opgepakt. Nu blijkt hij dus als verdachte in beeld te zijn, hij zou ook al bekentenissen hebben afgelegd.

Van trein geplukt

De 39-jarige moordverdachte kon door middel van camerabeelden geïdentificeerd worden. Telefonieonderzoek wees vervolgens uit dat Steve Bakelmans zich op een trein die uit Tienen kwam, bevond. De politie kon de man gisterenmiddag van de trein plukken toen die in het station van Leuven aankwam. Het parket van Antwerpen zal hem vandaag voor de onderzoeksrechter leiden voor moord. 

Mandje in handen

Volgens onze informatie was de gezochte man gefilmd door de camera’s van het nieuwe trainingscomplex van de basketbalclub Antwerp Giants in de Carettestraat, waar eerder ook kledingstukken van Julie werden ontdekt. De verdachte loopt op de beelden richting het Albertkanaal dat 100 meter verderop ligt. Het lichaam van Julie werd gisteren in het Albertkanaal teruggevonden.

Op de oorspronkelijke camerabeelden was de man overigens te zien met het fietsmandje van Julie in zijn handen. Dat werd achteraf weggefotoshopt voor het opsporingsbericht. Het lijkt er dus op dat de politie al meteen wist dat de man mogelijk de dader was, maar uiteindelijk doelbewust besloot te communiceren over een zoektocht naar een getuige om geen argwaan te wekken. 

Toen de formele herkenning er was, kon men op zoek gaan naar hem. Er volgden verschillende invallen in woningen, maar Steve Bakelmans werd niet aangetroffen. Hij zou recent zijn eigen woon- en werkplaats zijn kwijtgespeeld. 

De dertiger werd al tweemaal veroordeeld voor verkrachting
Federale Politie De dertiger werd al tweemaal veroordeeld voor verkrachting

Verkrachtingen

Het Antwerpse parket laat weten dat de man geen onbekende is voor het gerecht. Steve Bakelmans werd onder meer al veroordeeld voor twee verkrachtingen. 

In een reactie van Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op de moordzaak blijkt dat de man zelfs een serieuze waslijst aan veroordelingen heeft. Zo zat hij van 2004 tot 2008 vierenhalf jaar gevangenisstraf uit voor feiten van onder andere diefstallen, verkeersmisdrijven, heling en een verkrachting op een meerderjarige. Hij zou toen concreet een 58-jarige vrouw, die zich over hem ontfermde toen hij dakloos was, thuis hebben verkracht en beroofd, meldt Het Nieuwsblad.

In 2017 werd Steve Bakelmans opnieuw veroordeeld voor een verkrachting, naar verluidt voor de brutale verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij kreeg toen vier jaar cel, maar de gevraagde onmiddellijke aanhouding werd niet uitgesproken door de rechtbank. De zaak in beroep is ook nog steeds niet behandeld. Daardoor is de veroordeling niet definitief en kan ze dus nog niet worden uitgevoerd.

“Drankprobleem”

Schilder Anouar Abdellati, een ex-dakloze, herkende de verdachte op de camerabeelden van de politie. Hij kwam Steve Bakelmans in zijn periode als dakloze al eens tegen in Antwerpen, bij de soepbedeling of op de plaats waar hij sliep. Hij omschrijft hem als “een eenzaat” en “een louche figuur”, die volgens hem kampte met een drankprobleem. “Er was altijd wel iets raars aan hem.” Een andere tipgever wijst op een drugsprobleem. “We wisten dat hij veroordeeld was voor verkrachting en geld nodig had voor drugs”, klinkt het in een gesprek met VTM Nieuws. 

De vader van Steve Bakelmans is in een interview bijzonder scherp voor zijn verdachte zoon. “Die jongen is ziek. En levensgevaarlijk”, aldus de vader. “Ik heb het gerecht vaak gewaarschuwd: doe iets, of hij begaat vroeg of laat een moord.”

Photonews
Photonews
Facebook130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DONALD VAN ROSSEM

  Eigenaardig dat er hier zijn die het opnemen voor een verkrachter en moordenaar.Dit gaat mijn petje te boven.

 • Roger Declercq

  Bart De Wever, in plaats van de post onderwijs te claimen in de volgende regering, kies voor justitie, daar kan je veel meer werk verzetten om de bevolking te beschermen en misdadigers uit de gemeenschap te verwijderen (afschaffen wet Le Jeune, bij beroep geen opschorting straf, ...)

 • Josée Horemans

  Randdebiel Geens weet "WEER" maar eens van niks ! En by the way de moordenaar zijn naam is voluit is STEVE BAKI, als de media het niet wil vrijgeven dan doe ik het wel !

 • Ivo Janssens

  Het gerecht.... alles behalve recht. Het is O zo krom en wereldvreemd. Rechters, kom uit jullie ivoren toren en kijk eens verder dan je neus lang is. Advocaten van de daders, denk eens aan de slachtoffers en wat minder aan de centen. Schuldig = schuldig, no mercy. Pluim voor de hulpdiensten en politie voor de zoekactie en het pakken van de dader. Sterkte voor familie en vrienden.

 • Chris Marien

  Zo iemand loopt vrij rond ???????????