“Begeleiding” voor leerkracht en filmende leerling na undercovervideo over ‘randdebiel’ Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove.
BELGA Dries Van Langenhove.
Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) start een begeleidingstraject voor de leerkracht die te zien is in een video die vorige maand door Dries Van Langenhove op het internet werd gepubliceerd en waarin zij hem onder meer een "randdebiel" noemt. Ook de leerling die de video heimelijk heeft gefilmd, zal begeleid worden. De school plant bijkomende lesmomenten over actief burgerschap en mediawijsheid.

Twee weken geleden publiceerde de federale lijsttrekker van Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, Dries Van Langenhove, een video die hem bezorgd was door een student aan een Gentse middelbare school. In de geknipte video gebruikt de leerkracht voor een klas van de laatste graad beledigende taal over de kandidaat voor het federaal parlement. Het incident veroorzaakte beroering op de school en kwam ook aan bod in het Vlaams Parlement. 

“Onder de indruk”

De directie van de school startte een onderzoek naar het filmpje. "Zowel de leerkracht als de leerling waren onder de indruk van de gebeurtenissen", meldt de school vandaag. "Ze erkennen beiden hun verantwoordelijkheid bij dit eenmalige voorval."

Het schoolreglement verbiedt het publiceren van beelden gemaakt in een klassikale context. De leerling wordt niet gesanctioneerd, maar volgt begeleiding. Ook de leerkracht krijgt een jaar lang begeleiding. 

Lesmomenten

De school wendt het incident ook aan om verder in te zetten op mediawijsheid en actief burgerschap. Ze plant bijkomende lesmomenten daarover in. "Het voorval maakte immers behoorlijk wat vragen en emoties los. Daarnaast bracht het in de betrokken school een positief kritische, respectvolle dialoog op gang", aldus scholengroep Gent.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • etienne bies

  Begeleiding voor de leraar ? Ontslag zou het moeten zijn. Een leraar moet neutraal zijn als hij voor de klas staat.

 • Jan Verstrepen

  Hele boel zever, ze hebben geen controle meer over sommige kinderen, ooit was het anders, maar nu moeten er een heleboel schoon geld aan verdienen.

 • Rik herkelbout

  Breek nou men klomp, de leerling filmde het gelukkig zodat de leerkracht nu van een begeleidende maatregel kan genieten te voordele van haar verdere loopbaan.

 • Jan De Schutter

  De school verbied het maken van beelden gemaakt in klassikale context maar in klassikale context gaan betogen als het voor links is, is blijkbaar geen probleem...

 • Jan De Bisschop

  Krijgt Dries ook begeleiding?