"Bang dat ze ons ooit gaan vermoorden": Gents homokoppel slachtoffer van extreem geval van gaybashing

Slachtoffer heeft twee gebroken ruggenwervels

Jürgen Eeckhout
Een homokoppel uit Gent is gisterenavond het slachtoffer geworden van een gruwelijk geval van gaybashing. Ze werden aangevallen door hun bovenburen, die gewapend waren met een ijzeren staaf. De daders konden ontkomen, maar inmiddels zijn twee verdachten opgepakt, meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Ze verschijnen morgen voor de onderzoeksrechter. Het was niet de eerste keer dat de mannen door hun bovenburen werden toegetakeld. Volgens het koppel deden politie en gerecht telkens weinig om hen te beschermen.

Mauro Padovani (46) staat vol blauwe plekken en heeft een diepe snee in zijn voorhoofd. Zijn man Thomas (59) werd ook tegen de grond gekwakt. De twee slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis, waar bleek dat een van de mannen twee ruggenwervels heeft gebroken. Hij moet gehospitaliseerd worden. De enige reden voor al dat geweld: homofobie.

Slagen in aangezicht

"Er ontstond een dispuut op de parking naast het gebouw in de Scandinaviëstraat", reageert de lokale politie. "Een vrouw zocht daar de confrontatie met een van de slachtoffers die in de auto zat. Ze spuwde naar hem, waarop hij uitstapte. De man kreeg een vijftal slagen in het aangezicht. Daarop wilde de man van het slachtoffer tussenbeide komen en ter verdediging nam hij een soort van fietsslot mee. Het ging echter pas echt mis toen de mannelijke partner van de agressieve vrouw het slot kon bemachtigen, waarna hij hen allebei lelijk toetakelde." 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens de politie betreft het een duidelijk geval van gaybashing. "De twee slachtoffers kregen verschillende verwensingen naar het hoofd geslingerd die te maken hadden met hun geaardheid." Na het geweld was het Amerikaans-Italiaanse koppel dat in Gent woont nog niet in staat om een politieverhoor te ondergaan. Dat gebeurt vandaag, in het bijzijn van een tolk.

In de steek gelaten

Al jarenlang wordt het Italiaans-Amerikaanse koppel gepest, uitgescholden en bedreigd door een buurvrouw. De vrouw heeft een ellenlang strafblad. Ze sloeg Thomas al eens vol in het gezicht, Mauro kreeg een baksteen naar zijn hoofd geslingerd. Ze dienden verschillende klachten in, maar dat haalde weinig uit. Het koppel voelt zich in de steek gelaten door politie en gerecht.

“Ik verwacht een sterke boodschap van politici en rechters”, zegt slachtoffer Mauro Padovani. “Het kan toch niet dat zoiets gebeurt in een mooie stad als Gent? Ik hou van Gent, maar nu voel ik mij niet meer veilig. België is homovriendelijk. We hadden hier de kans om te trouwen. Dat is prachtig, daarom hou ik van België. Maar het gerecht moet ons proberen beschermen”, klinkt het. 

Jürgen Eeckhout

Verdachten opgepakt

De twee daders namen de benen, maar konden geïdentificeerd worden. Deze voormiddag heeft de politie het verdachte koppel opgepakt, bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Het gaat om een 23-jarige man met de Bulgaarse nationaliteit en een 21-jarige vrouw met de Kroatische nationaliteit. Het duo is inmiddels verhoord en blijft vannacht in de cel. Ze verschijnen morgenvoormiddag voor de onderzoeksrechter, die zal beslissen over hun verdere aanhouding, meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Indien het homofoob karakter van het geweld bewezen wordt, riskeren de daders een dubbele straf.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zal de twee slachtoffers contacteren om hen steun en begeleiding aan te bieden. De organisatie spreekt niet van een alleenstaand geval. "In 2017 opende Unia 26 dossiers over feiten omwille van seksuele geaardheid", aldus woordvoerder Michaël Francois. "Het lijkt alsof de stijgende aanvaarding van homoseksualiteit in het publieke debat bij sommigen gepaard gaat met een zekere verharding van homofobie." 

Termont: "Onaanvaardbaar"

Ook vanuit het Gentse stadsbestuur komt een strenge veroordeling van de feiten. "De politie neemt deze zaak zeer ernstig", zegt waarnemend burgemeester Martine De Regge (sp.a). "Het toont dat beleid op het vlak van aanvaarding van holebi's nodig blijft." Daniel Termont (sp.a) noemt het voorval "onaanvaardbaar".

"Als het onderzoek bevestigt dat dit bruut geweld door homofobie is geïnspireerd, is dat het zwaarste haatmisdrijf in Gent de afgelopen jaren", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a). Die belooft een harde aanpak, en vindt het voorval "dubbel jammer omdat Gent al jaren inspanningen doet om een LGBTQ-vriendelijke stad te zijn".

"Strijden voor gelijke rechten"

Ook schepen Filip Watteeuw (Groen) reageert op sociale media. "Dit accepteren we absoluut niet. Niet in #Gent, niet elders. Sterkte aan het getroffen koppel." Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq bracht een gelijkaardige boodschap. "Nooit mogen, kunnen en zullen we dit aanvaarden. Noch in ons geliefde #Gent, noch elders", klinkt het.

Ook oppositiepartij N-VA veroordeelt het homofoob geweld. "We zijn geschokt door het gruwelijke geval van gaybashing in Gent. We blijven strijden voor gelijke rechten en een veilige thuis in een welvarend Vlaanderen", twittert de jongerenafdeling van de partij. 
280 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Johnson

  Graag de ander zijde van het verhaal aub. Ik wil rechtvaardig oordelen!

 • fred degret

  wonen er nog gentenaars in gent ?

 • anita de bruyn

  Deze tijd zijn ze al terug op vrije voeten "onder strenge voorwaarden"...

 • Jean-Pierre Browaeys

  Homo's zijn veel te braaf. Zouden zelfverdedigingstechnieken moeten aanleren om hun belagers mores te leren. Maar die zouden dan vermoedelijk bij de politie klacht indienen voor racisme. En Watteeuwke zou ze nog geloven ook. En waarom krijgen de slachtoffers geen morele steun van hun buren. Ook achterlijken zeker?

 • Piet Vanzonhoven

  Met zoveel ooggetuigen dat er hier hun verhaal doen kan er toch geen vergissing mogelijk zijn?? Misschien beter wachten tot het onderzoek afgerond is. Een fietsslot heb ik niet in mijn wagen liggen, baseballknuppel ook niet . Er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal .