Automobiliste (50) tegen rechter: “Ik was onder invloed van speed maar was niet aan het zigzaggen, mijn blikje was gevallen”

de politierechtbank in kortrijk
Lieven Samyn de politierechtbank in kortrijk
Een vrouw met speed op die al zigzaggend over de wegen reed en stelde dat ze enkel haar gevallen blikje wou oprapen. Rode Duivel Jordan Lukaku (24) stilaan een vaste klant in de rechtbank, kreeg in Antwerpen in beroep een zwaardere straf voor “levensgevaarlijk rijgedrag” en overdreven snelheid. En een garagist die zelf schrok van zijn snelheidsovertreding op de E403 in Marke (Kortrijk). Hij bleek geflitst met liefst 203 km per uur. Ook deze week waren onze regiojournalisten aandachtige toeschouwers in de politierechtbanken.

Al zigzaggend over Zottegemse wegen: “Ik wou me wat oppeppen” 

Een vijftigjarige vrouw die onder invloed van speed de wegen in Zottegem onveilig heeft gemaakt, heeft het mogen uitleggen in de politierechtbank. De politie betrapte de vrouw toen ze zigzaggend over de volledige breedte van de rijbaan reed.

“Ik had de spullen van mijn vriend aan de kant gezet en vond daartussen een bordje met speed”, vertelt de vrouw aan de politierechter. “Ik heb een beetje van de drugs op mijn tong gelegd omdat ik minder energie had door de medicatie die ik nam. Ik ging ook door een moeilijke periode en was de dag ervoor aangevallen door mijn vriend. Ik wou me dus wat oppeppen.”

De vrouw beweert dat ze niet aan het zigzaggen was door de drugs, maar wel omdat haar blikje drank aan het vallen was en ze dat wou oprapen. De politie heeft haar rijbewijs na de feiten vijftien dagen ingetrokken, de rechter legt geen bijkomend rijverbod op. De vrouw moet wel een effectieve boete van 920 euro betalen. (LDO)

9 maanden rijverbod voor Jordan Lukaku na “levensgevaarlijk rijgedrag” op E19

De Antwerpse rechter heeft Rode Duivel Jordan Lukaku (24) een rijverbod van negen maanden opgelegd. De profvoetballer werd drie jaar geleden betrapt toen hij op de E19 aan het racen was. Lukaku ontkent dat hij achter het stuur zat en had de vrijspraak gevraagd.

Lukaku reeg de voorbije jaren de veroordelingen voor de politierechtbank aaneen. Op 16 mei 2015 merkte de politie op de E19 ter hoogte van de oprit Rumst een witte Range Rover op. De bestuurder - volgens de politie ging het om een zwarte man - reed met overdreven snelheid en haalde andere wagens langs rechts in om dan net voor hen in te voegen en op de rem te gaan staan. 

Omdat Lukaku beroep aantekende tegen een eerdere veroordeling door de Antwerpse politierechter, kwam de zaak vorige maand voor de correctionele rechtbank.De rechter heeft Lukaku nu schuldig bevonden aan een waslijst aan verkeersinbreuken. De Rode Duivel kreeg een rijverbod van negen maanden, een boete van 840 euro en moet zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. (BJS)

Fikse boete en rijverbod voor 203 km/u op E403

Een automobilist uit het West-Vlaamse Gullegem (Wevelgem) schrok zelf toen hij na een snelheidsovertreding op het proces-verbaal moest lezen dat hij maar liefst 203 kilometer per uur reed met zijn Audi. Wouter I. stond vrijdag voor de politierechtbank in Kortrijk terecht. Hij haalde die snelheid op 5 september 2018 langs de E403 in Marke (Kortrijk), op de terugweg van zijn dagtaak als verantwoordelijke voor een garage in vrachtwagens.

Het was niet voor het eerst dat hij zich voor een politierechtbank moest verantwoorden. Zo liep hij al rijverboden van respectievelijk vier en acht maanden op. Dit keer bedacht de politierechter hem met een boete van 600 euro en 25 dagen rijverbod. (LSI)

Geen straf voor man die door het lint ging in politierechtbank

Een dertiger uit Boortmeerbeek heeft geen straf gekregen voor een incident in de Vilvoordse politierechtbank. De man bedreigde de rechter nadat hij zijn vonnis had gehoord.

Vorig jaar ging de man over de schreef toen hij van de politierechter hoorde dat hij veroordeeld werd tot een geldboete en opnieuw geruime tijd niet mocht rijden. “Rechters zijn
lui en gemeen”, hield hij het eerst nog braaf. Daarna veranderde zijn toon. “Ik ben geen terrorist, maar zal God toch vragen om u te straffen”, klonk het. Andere wachtenden raakten door deze woorden in paniek en snelden de rechtszaal uit. Uiteindelijk gebruikte de rechter de alarmknop om de politie te waarschuwen. Even later werd hij uit de zaal gezet en naar het commissariaat overgebracht.

Omdat de man de aangeboden minnelijke schikking van 200 euro niet betaald had, werd hij gedagvaard voor de Brusselse correctionele rechtbank. Daar klonk de man heel wat gematigder. “
Een enorme stommiteit”, sprak hij. “Ik was me echt niet bewust van de ernst van de situatie.” De rechter geloofde de spijtbetuigingen van de man en besloot hem de opschorting te verlenen voor smaad. “Rechters lui en gemeen noemen zijn nu niet de ergste bewoordingen die er bestaan, maar ze zijn toch voldoende grievend om onder het misdrijf ‘smaad’ te vallen”, klonk het. (WHW)

Rijverbod voor man (21) omdat hij moeilijk ‘nee’ kan zeggen

“Ik heb te goed willen doen voor mijn vriend”, zegt een 21-jarige man in de politierechtbank. Hij besloot een dronken vriend naar huis te voeren, ook al was zijn eigen rijbewijs op dat moment ingetrokken.

Omdat de 21-jarige man eerder een rijverbod had opgelopen, legde hij de 900 meter van zijn woonplaats naar de Markt te voet af. Daar zou hij iets gaan drinken met vrienden. “Omdat één van zijn vrienden te dronken was om naar huis te rijden, vroeg hij meermaals of mijn cliënt hem naar huis wilde voeren”, legt de advocaat van de beklaagde uit. “Mijn cliënt kan moeilijk ‘nee’ zeggen en heeft na lang aandringen toegestemd. Hij deed het eigenlijk uit veiligheidsoverwegingen.”

De twee mannen werden op de route van 900 meter naar het huis van de bestuurder al betrapt. De politierechter legt de jongeman nu een effectieve boete van tweeduizend euro en een rijverbod van drie maanden op. Als hij zijn rijbewijs terug wil, moet hij zijn rijexamens en een geneeskundig en psychologisch onderzoek opnieuw afleggen. (LDO)

Vrouw (70) rijdt 81 in zone 50: “Ik krijg nu pas wilde haren”

Een 70-jarige vrouw heeft een opvallende verschijning gemaakt bij de politierechter in Veurne. Nadine V. bleek opvallend goedgemutst te zijn, maar was tegelijkertijd vrij aangedaan door haar overtreding. De vrouw werd op 19 september betrapt toen ze 81 reed in de Polderstraat in Oostduinkerke, waar 50 kilometer per uur toegelaten is. De politierechter vroeg haar of ze misschien op latere leeftijd haar wilde haren kreeg.

“Ja, dat is misschien wel waart”, zei V. “Ik heb heel mijn leven niets verkeerds gedaan en op mijn leeftijd sta ik hier nu mooi, voor de rechter. Ik wou dit niet tegenkomen. Ik zal mijn wilde haren wat in toom moeten houden.” De vrouw kreeg van de politierechter uiteindelijk 512 euro boete, de helft met uitstel, en 32 dagen rijverbod, waarvan 22 dagen met uitstel. Bij het naar buitengaan bedankte ze de politierechter nog met de woorden ‘bedankt commissaris’. De rechter kon lachen met haar vergissing. (JHM)

800 euro boete voor leerling-bestuurder die met 156 per uur op snelweg rijdt

A.R. moest zich deze week  verantwoorden in de politierechtbank in Dendermonde nadat hij vorig jaar op de E17 betrapt werd op een zware snelheidsovertreding. De jongeman was nog een leerling-bestuurder en werd betrapt met een snelheid van 156 kilometer per uur. Bovendien had hij geen ‘L’ op zijn wagen hangen en zat hij met meerdere personen in de wagen zonder begeleider. Politierechter D’hondt stelde zich vragen bij deze snelheidsovertreding en gaf de jongeman de wijze raad om zich aan de verkeersregels te houden. A.R. kreeg een geldboete van 800 euro. (KBD)

Rijverbod voor thuisverpleger die naar noodgeval snelt

Een noodgeval bij een patiënte heeft voor een 48-jarige thuisverpleger uit het Oost-Vlaamse Kruisem (de nieuwe naam voor de samengevoegde gemeenten Kruishoutem en Zingem)  een staartje gekregen in de politierechtbank. Hij snelde met 135 kilometer per uur over een weg waar hij maar 70 mocht rijden.

“Een patiënte met dementie was gevallen en dus moest ik zo snel mogelijk naar haar toe”, legt de man uit. “Elke minuut telt op zo’n moment. Ik was ook de enige die wist hoe je in het huis kon binnengeraken. Op een recht stuk weg heb ik daarom te snel gereden. Ik heb niemand in gevaar gebracht, enkel mezelf.” De politierechter legt hem nu een rijverbod van één maand en een boete van 520 euro op. (LDO)
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernard Swenden

  een rechter lui en gemeen noemen is toch geen smaad??? de waarheid vertellen is dus blijkbaar beledigend voor mensen die totaal geen raakvlak met de realitieit meer hebben

 • Robert DE REU

  @Jef Heffens, ik begrijp je probleemstelling volkomen, maar wanneer ben je recidivist, ik dacht bij politiezaken 2 of 3 jaar ben niet zeker, maar vaak halen rechters er zaken bij van 10 tal jaren geleden, en dan te bedenken dat je bij een verkrachter als het meer dan 5 jaar tussenzit geen recidisme meer is,begrijpe wie kan begrijpe, Groetjes Robert.

 • Jan Sierens

  Veel te laks voor veelplegers.

 • ERIC DE GRAEF

  Bestuurster onder invloed van drugs, zigzaggend over de baan. Resultaat: “rijbewijs na de feiten vijftien dagen ingetrokken, geen bijkomend rijverbod. De vrouw moet wel een effectieve boete van 920 euro betalen”. Wat als ze door haar – zelfgekozen - gedrag iemand had dood gereden? Dan zou er ineens WEL ingegrepen worden. Maar eerst moet het kalf verdronken zijn, voor men de put dempt.

 • Jef Heffens

  Wat ik niet goed begrijp is dat het rijverbod als er al een rijverbod uitgesproken word voor mensen die onder invloed rijden van eender wat. Een recidivist moet automatisch enkele jaren rijverbod krijgen en de auto verbeurd verklaren. Er is misschien wat werk voor de wetgevende macht in de strijd tegen drugs.