"Antwerpse politie werkt al jaren met verfkogels"

PHOTO_NEWS
De nieuwe FN 303-wapens van de Antwerpse lokale politie met kunststofprojectielen die een mengsel van verf en metaal bevatten, vormen dan toch geen primeur voor de politiediensten in ons land, zoals de kranten van het Mediahuis schreven.

"Wij hebben tijdens het communiceren hierover enkele dossiers door elkaar gehaald en verkeerde informatie doorgegeven, want het gaat gewoon om een uitbreiding van ons bestaande arsenaal", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. "Ons BBT (bijzonder bijstandsteam, red.) gebruikt dit type wapen al enkele jaren, net als enkele andere politiezones."

Het nieuwe aan de aankoop is volgens Lommaert enkel dat de wapens zullen gebruikt worden door de vanaf 1 september actieve "snelle responsteams". Dat zijn gespecialiseerde interventieploegen die in tegenstelling tot het BBT onmiddellijk ter plaatse kunnen gaan bij zware incidenten zoals zich agressief gedragende personen, achtervolgingen en evacuaties.
        
"De wapens zullen door hen gebruikt worden in enkele heel specifieke situaties waarbij verdachten moeten uitgeschakeld worden zonder ze te doden en zonder onschuldigen te raken", stelt Lommaert. "We hebben het dan bijvoorbeeld over gevallen van intrafamiliaal geweld. Een link met de aanslagen in Parijs begin dit jaar is er eigenlijk niet, want in zo'n geval zouden we uiteraard zwaardere wapens moeten inzetten."