Exclusief voor abonnees

“Als zo’n dier in hongerige bui ontsnapt, slokt het met gemak een kleuter op”

Waarom tijgerpython in huis niet altijd goed idee is

Germaine op schoolbezoek in 2011 voor Werelddierendag.
Repo Dirk Laenen Germaine op schoolbezoek in 2011 voor Werelddierendag.
Tweemaal in evenveel dagen stootten agenten op een reuzenpython in ons land. In Antwerpen werd de vijf meter lange en 60 kilo zware tijgerpython Germaine uit een rijhuis gehaald. In het Luikse ‘bewaakte’ een amper kleiner soortgenoot in een huis een cannabisplantage. Hoe waanzinnig is het om zo’n meterslange wurgslang in huis te houden?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mogelijks herkent u Germaine, de vijf meter lange albino wurgslang, nog wel van zijn televisie-optredens. Onder meer Bart Peeters kreeg de imposante slang al rond de hals. De Antwerpse tijgerpython van het type wurgslang werd donderdagavond door de politie in beslag genomen. Reden: niet vergund, en een te klein terrarium. Baasje Yves Loones is er het hart van in: “Wij hebben twintig jaar lang goed voor Germaine gezorgd, anders was ze nooit zo oud geworden. De dierenarts was telkens vol lof.” Toen Loones haar twee decennia geleden kocht, was Germaine slechts een pink groot. Dat is ondertussen al jaren anders. “Ooit contacteerde ik de Zoo van Antwerpen en Planckendael: of zij geen interesse hadden.” Niet dus: Germaine was te groot, en dus zorgde Loones gewoon zelf voort voor zijn ‘troeteldier’, al jaren deel van het gezin. “Wij gaan er alles aan doen om haar terug te krijgen.”

Toch denkt je maar beter tweemaal goed na alvorens zo’n dier in huis te halen – iets wat vanaf 1 oktober trouwens verboden is. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Plessers

  Wat een flauwe zever.20j hebben ze dat dier,dus ze zullen wel weten hoe het te verzorgen.Ik heb meer angst van"twee benigen",die het op mijn leven/Geld en bezittingen voorzien hebben.

 • Danny Damiaens

  Dit dier hoort alleen tijd thuis in de natuur,de wetgeving zou veel strenger moeten zijn en met heel hoge boetes!Exotische dieren moeten in hun habitat blijven.

 • egbert vansteenstraeten

  Regelrechte schande! dier verkeerde in perfecte gezondheid en een slang heeft niet eens zoveel ruimte nodig. Gewoon belachelijk! Laat de mensen met rust!

 • Oberyn Martell

  Het houden van zo'n slang op gepaste en reglementaire wijze is absoluut mogelijk. Honden en katten hebben in de natuur een territorium van vele vierkante kilometers groot. En die dieren houden we ook in kleine huizen en tuinen...Dat is evengoed mishandeling. Honden horen ook niet aan een leiband en doden jaarlijks veel meer mensen dan wurgslangen, maar daar zaagt niemand over. Bende onwetende hypocrieten zijn jullie.

 • Bart Boenen

  Voor diegenen die weer afkomen met het cliché dat zo een dier alleen thuis hoort in de natuur. Ten eerste is de menselijke habitat ook de natuur. Gedomesticeerd maar evenzeer de natuur. Het terrarium was dan misschien klein, het bleek de perfecte habitat. Ten tweede had het dier geen schijn van kans in de wilde natuur. De albino slang kan zich niet camoufleren. Zo simpel is het dus niet!