"Als ik hiervoor veroordeeld word, stop ik ermee"

belga
"Ik, racist? Belachelijk." Zo reageert Bart De Wever op de klacht wegens racisme na zijn omstreden uitspraken over Marokkaanse Berbers. "Als ik daarvoor word veroordeeld, is het 'game over'. Als de waarheid niet gezegd mag worden, houdt het op."

Dagenlang heeft hij de lippen stijf op elkaar gedrukt en gezwegen, de burgemeester van Antwerpen en voorzitter van N-VA. Sinds hij de Berbers in 'Terzake' omschreef als een problematische bevolkingsgroep, is hij kop van Jut bij moslimactivisten. Een aantal onder hen hebben een klacht tegen hem ingediend wegens racisme. In een gesprek met onze krant reageert De Wever voor het eerst op de heisa. "Ik sta recht in mijn schoenen. Die klacht is belachelijk."

Het is weinig waarschijnlijk dat De Wever straks vervolgd wordt om wat hij heeft gezegd, maar mocht dat toch het geval zijn, dan zal hij zichzelf verantwoorden voor de rechter, zegt hij. "Dan zal ik Kamervoorzitter Siegfried Bracke zelf vragen om mijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Geen advocaat nodig. Als ik hiervoor word veroordeeld, waarom zou ik dan nog aan politiek doen? Als er een verbod op de feiten en een taboe op de waarheid rust?"

De Wever houdt een wrang gevoel over aan de manier waarop zijn coalitiepartners van CD&V en Open Vld zich van hem distantieerden. "Het was theater beneden alle peil, wat ik in het parlement heb gezien. Dat zal ik me nog lang herinneren." De enige die in zijn ogen genade vindt, is premier Charles Michel (MR). "Hij had me kunnen afvallen, maar dat heeft hij niet gedaan. Dat maakt van hem un grand monsieur."  

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.