#Allemaalvanbelang: mensen delen verhalen over racisme en discriminatie

De hashtag #allemaalvanbelang was vandaag een van de meest gebruikte in ons land.
ANP/Twitter De hashtag #allemaalvanbelang was vandaag een van de meest gebruikte in ons land.
Een oproep om op sociale media onder de hashtag #allemaalvanbelang verhalen te delen over hoe racisme invloed heeft op het dagelijkse leven, lokt veel reacties uit. De oproep kwam er een dag na de grote verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang. De hashtag was vandaag een van de meest gebruikte in ons land.

De aanzet voor de actie kwam van mensenrechtenactiviste Sarah El Massaoudi en student student Mayada Srouji. El Massaoudi riep maandagavond op om te delen ‘wat wij dagelijks meemaken op straat, op het werk, op school, op het openbaar vervoer ...’. Veel mensen reageerden op de oproep, waardoor #allemaalvanbelang vandaag een van de meest gebruikte hashtags was in ons land.

“Dat de hashtag zo snel wordt opgepikt door mensen met een migratieachtergrond toont hoe hard er nood aan is om hierover te spreken”, zegt Srouji in een reactie aan de VRT. “Voor ons is dit ontzettend belangrijk, zodat mensen niet meer passief blijven wanneer ze racisme zien, maar er ook in tussenkomen.”

De verhalen die opduiken lopen sterk uiteen.  Het varieert van discriminatie op de arbeidsmarkt of op de huizenmarkt, maar ook over hoe mensen zich herinneren dat ze vroeger op school werden uitgelachen met hun huidskleur, of die zich geviseerd voelden bij een politiecontrole.

Vlaams Belang stuurde intussen zelf ook al een tweet uit met dezelfde hashtag. Daarin roept ze mensen op om lid te worden van de partij.

Een overzicht van de populairste tweets met de hashtag #allemaalvanbelang:
198 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Het valt op dat alle tweets uitsluitend van één bevolkingsgroep met dezelfde achtergrond komen dus moet u zich misschien de vraag stellen waarom is dit zo want u zegt snel mensen zijn racistisch begrijpen ons niet maar begrijpt u ons wel u wijst graag met de vinger omdat men u het recht hiervoor heeft gegeven want alle maatregelen vandaag zijn er bijna uitsluitend door uw protesten gekomen en niet iedereen vind dit gerechtvaardigd zelf E Vermeersch waarschuwde hier meermaals voor

 • Tom Der Kinderen

  Noem mij 1 iets die verbeterd is in ons land sinds wij het wereld ocmw en gedwongen multicultureel geworden zijn. Noem mij 1 iets die verbeterd is op plaatsen met een hoge concentratie nieuwe Belgen. En neen , ne kortere wachttijd voor pita’s is niet grappig als antwoord .. of toch :)

 • Louis Dedenker

  Omer ik denk dat je hetzelfde kunt zeggen in Turkije, hebben ze dan ook die ziekte? Het is niet omdat de Belg voor VB stemt dat je racist bent. Alleen de andere partijen brengen geen verandering, dat is de reden dat VB veel stemmen haalde.

 • lieve vanderstraeten

  en waarom geen verhalen van ons Belgen?

 • Mario Tersago

  En omgekeerd dan? Als je dit zou aankaarten, ben je racist.. Mijn vrouw die wordt nagefloten, omdat ze niet reageert wordt ze vanalle termen naar het hoofd geslingerd.. Als ik reageer, krijg ik 6 jonge gastjes op men dak. Soit, the list goes on.. Spijtig dat er nu wél forum wordt gegeven terwijl mensen hier al jaren naar smeken en er niets aan wordt gedaan.