"Alleen belastingen heffen is structureel bij Di Rupo"

BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever (foto) brandt de begrotingscontrole totaal af. Hij verwijt de regering-Di Rupo geen structurele ingrepen door te voeren - "behalve het heffen van belastingen" -, veel te weinig te saneren in de uitgaven en de factuur door te schuiven naar de deelstaten. "Als Europa consequent is met zichzelf zal (de beoordeling) niet goed zijn", verklaarde hij vanochtend in het radioprogramma 'De Ochtend'.

N-VA piekt in de peilingen zoals nooit tevoren. De Vlaams-nationalisten zijn even groot als CD&V, sp.a en Open Vld samen. De Wever vindt dat uiteraard positief, maar waarschuwt dat zijn partij "nog twee jaar lang op kop moet fietsen", terwijl iedereen probeert haar in te halen. "En het is voor ons al niet gezellig in de Wetstraat", stelt hij.
    
Zware rekening
Over de begrotingscontrole is De Wever ook niet te spreken. "Wie dienstencheques gebruikt, wie een bedrijfswagen of een hypothecaire lening heeft, de beleggers, kortom de werkende Vlaming heeft bij de begroting al een zware rekening gepresenteerd gekregen en daar gaat nu niets af. Integendeel, er komt nog een beetje bij", stelt de N-VA-coryfee. Hij vindt het niet kunnen dat de helft van de maatregelen eenmalig zijn, dat er nog eens voor 10 procent of 126 miljoen euro aan nieuwe belastingen bijkomt en dat 20 procent van de factuur zonder overleg naar de deelstaten wordt doorgeschoven.
    
"Als je je buurman 250 miljoen laat betalen en zegt 'ik zal u vrijdag een lijst geven', dan is het toch normaal dat je een beetje kwaad bent", poneert de N-VA-voorzitter. De federale regering komt in de Vlaamse kas graaien, vatte hij het samen.
    
Voor N-VA zijn structurele hervormingen in de sociale zekerheid en van de arbeidsmarkt nodig. "Het enige structurele dat de regering doet, is belastingen heffen", dixit De Wever. Hij verwijst naar Europa om aan te geven dat de regering te weinig saneert in de uitgaven. Maar met de PS als hoeder van het overheidsapparaat kan het ook niet anders, fulmineert hij. Volgens De Wever realiseert de regering maar 20 procent besparingen, net zoals dat ook in de begroting zelf het geval was. Die verhouding moet omgekeerd, voegde hij toe.
    
Allerdomste
Dat er een hele reeks belastingen niet komt, maakt op Wever geen indruk. "Men kan alleen maar van een totale ramp een ramp maken (...) Enkel het allerdomste van de PS wordt tegengehouden. Waar is de tijd dat men een goeie regering wou zijn?"
    
De stelling dat België het in vergelijking met andere EU-landen goed doet, is voor De Wever niet eerlijk. Hij stelt dat naar de schuldgraad moet worden gekeken. "Paars is terug. Die vergelijking was het handelsmerk van Verhofstadt. Dan moet je niet schrikken dat Vlaanderen zich van je afkeert". Indien Europa consequent is, kan het volgens De Wever niet anders dan België budgettair buizen.