"Alle honden zijn gevaarlijk"

UNKNOWN

Senatoren Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) en Christine Defraigne (MR) hebben een nieuw wetsvoorstel ingediend om incidenten met honden te voorkomen. Het voorstel vertrekt niet meer van de notie "gevaarlijke honden".

Gedrag
"Als je verschillende rassen viseert, geef je de indruk dat de andere rassen volstrekt ongevaarlijk zijn", zegt Defraigne. "Ons voorstel is niet gebaseerd op bepaalde rassen, maar gaat er van uit dat alle honden gevaarlijk zijn. De tekst definieert wat fout of laakbaar gedrag is voor de hond en het baasje".

Centrale gegevensbank
Het voorstel wil ook dat in elke politiezone een contactpersoon wordt aangesteld bij wie alle incidenten gemeld kunnen worden. Hij of zij moet een centrale gegevensbank invullen. Per provincie moet een comité van hondenexperts dan advies geven naargelang de ernst van de feiten.

Preventieve maatregelen
De burgemeester zou volgens de tekst preventieve maatregelen kunnen nemen ten aanzien van eigenaars en, in geval van een bijtincident, zou hij het dier in beslag kunnen laten nemen, na advies van experts.

Burgerlijke aansprakelijkheid
De tekst voorziet ook dat elke hondeneigenaar verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering moet hebben die elke vorm van schade aangericht door het dier dekt. De praktijk van honden leren bijten op commando moet duidelijk afgebakend worden en beperkt worden tot erkende hondenafrichters, zo staat nog in het wetsvoorstel. (belga/tdb)