"Alle elementen verzameld om voort te onderhandelen over crisis"

Photo News
Volgens MR-voorzitter en institutioneel bemiddelaar Didier Reynders zijn "alle elementen verzameld" om de communautaire onderhandelingen opnieuw op te starten. Dat heeft hij maandag voor aanvang van het MR-partijbureau gezegd. FDF-voorzitter Olivier Maingain van zijn kant noemde de voorwaarden van Open Vld "onredelijk."

"Alle elementen zijn momenteel verzameld. We moeten zien of er voldoende politieke wil aanwezig is. Bij de andere politieke formaties heb ik gehoord dat de wil er is om voort te onderhandelen en zo snel als mogelijk te landen", aldus Reynders.

Eerste minister Yves Leterme ging vandaag langs op het paleis voor zijn wekelijkse audiëntie bij de koning. Het paleis houdt het ontslag van de regering-Leterme nog steeds in beraad. Volgens Reynders is het aan premier Leterme om de eventuele verdere onderhandelingen te leiden. "Dat was in november met (Wilfried) Martens afgesproken en dat is ook afgelopen weekend bevestigd door de verschillende partijvoorzitters", aldus Reynders.
 
Intussen noemde FDF-voorzitter Olivier Maingain de voorwaarden die Open Vld koppelt aan het verderzetten van de onderhandelingen over BHV "onredelijk". Open Vld wil dat er donderdag een oplossing op tafel ligt. Daarnaast moeten de onderhandelingen voor de Vlaamse liberalen gevoerd worden op basis van de voorstellen van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene.

"Coherent blijven"
"Meer dan ooit moeten de Franstaligen coherent blijven in hun overtuiging. Als ik de verklaringen hoor van Vincent Van Quickenborne, dan zie ik niet goed in waar de opening is die Open Vld gemaakt zou hebben", aldus Maingain. De FDF-voorzitter wil zich niet laten opsluiten in een kader met een deadline en met enkel de voorstellen van Dehaene. "Dat is niet redelijk", klinkt het.
 
Maingain reageerde ook op de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever aan het adres van de CD&V. De Wever herhaalde gisteren namelijk zijn dreiging om uit de Vlaamse regering te stappen als CD&V "te veel toegevingen" zou doen rond B-H-V. Maingain beschuldigt De Wever van separatistische "chantage". Hij lanceerde meteen een waarschuwing als N-VA de prijs blijft opdrijven: "We moeten vastberaden zijn om het Vlaamse carcan dat Brussel omringt te breken." (belga/ypu)