“Afval achtergebleven na klimaatbetoging” blijkt afval van doortocht carnavalstoet in Hasselt te zijn

De hoek van de Thonissenlaan en Kattegatstraat in Hasselt.
Facebook Bilal Bruggen De hoek van de Thonissenlaan en Kattegatstraat in Hasselt.
Op Facebook circuleert een foto van afval op een kruispunt waarvan de verspreider beweert dat het zou achtergebleven zijn na de klimaatmars in Brussel van afgelopen zondag. “Op meerdere plaatsen in Brussel zijn er na de klimaatbetoging afvalhopen met zelfs plastiek achtergebleven”, luidt het bijschrift. Volgens verschillende mensen die de beelden bekeken hebben, gaat het echter duidelijk om afval dat achtergelaten werd na een carnavalstoet in Hasselt.

Gentenaar Bilal Bruggen, die de foto gisteravond deelde, zegt in het bijschrift “Deze foto is na een CARNAVALSTOET in HASSELT !!!” Ook volgens anderen werd de foto genomen in Hasselt, meer bepaald aan de Thonissenlaan waar het kantoor van ABN AMRO en de Holiday Inn-hotel zich bevinden. “Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat dat een foto is van Hasselt. Rechtdoor is de ondergrondse parking, links is er een hotel”, luidt een andere reactie.

Facebook

De Facebookpost werd 114 keer aangeklikt en kreeg meer dan honderd reacties van vooral verontwaardigde mensen. Het bericht werd ook al massaal gedeeld. “Elf jaar in Brussel gewoond, en daar nooit een geelzwarte paal van een verkeerslicht gezien. Roodwit zijn die dingen in het Brusselse gewest, of gewoon grijsgrijs”, zegt een persoon die elf jaar in de hoofdstad gewoond heeft.

Foto’s van na het carnaval in Hasselt moeten mensen doen geloven dat dit de afvalberg is na de klimaatmars. Als er al ook maar iets van afval de grond heeft geraakt tijdens de betoging werd het opgeraapt door betogers met vuilniszakken. Ook het afval dat daar al lag. Brussel was toen weer een propere stad”, reageerde nog iemand anders.

Google Street View wijst uit dat het gebouw in het midden het ABN AMRO-kantoor van Hasselt. Links is een stuk van het Holiday Inn-hotel te zien.
Google Street View Google Street View wijst uit dat het gebouw in het midden het ABN AMRO-kantoor van Hasselt. Links is een stuk van het Holiday Inn-hotel te zien.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Statham

  Foto's van hun echte hoop afval dat ze achtergelaten hebben zal je natuurlijk niet zien. Ik heb het wel met mijn eigen ogen kunnen waarnemen.

 • Dirk De Meyer

  Zo zie je maar weer dat social media niet altijd een zegen zijn, maar ook mensen ongevraagd en zonder kans op verdediging in het verkeerde daglicht kunnen zetten... Shame on you, dear poster....

 • Sven Kerstens

  Er is wel degelijk een berg afval achtergebleven na de doortocht. In de treinstations lag het vol.!

 • raf peeters

  En dit zou van dit jaar zijn??.Komaan de carnaval dit jaar 3 maart Aalst ,4 maart Koln Rosemontag,dit is een fake foto waarschijnlijk van vorig jaar.

 • thierry de koninck

  Brussel een propere stad? Laat me niet lachen