‘Afschakelplan’ voor water in de maak

BELGA
Tegen de zomer van 2020 moet er een plan op tafel liggen dat bepaalt wie voorrang krijgt om water te gebruiken bij grote droogte. Het is daarbij niet uitgesloten dat ook voor gezinnen de kraan dichtgaat. Dat schrijft De Standaard.

Vlaanderen is nog steeds niet bekomen van de droge zomer van 2018. Er is niet voldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag tot zeer laag. Droogte wordt stilaan een constante. Daarom werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan een plan dat vastlegt wie prioriteit krijgt voor water­gebruik in geval van schaarste. Zelf noemt ze het een "reactief afwegingskader". Het plan zal slaan op alle soorten water: oppervlaktewater, grondwater, kraantjeswater.

Complexiteit

Vanwege de complexiteit van de zaak zoekt de VMM een externe partner om het project mee uit te werken. De maatregel moet ook juridisch sluitend zijn.


Het "afschakelplan" maakt deel uit van het droogteplan dat de Vlaamse regering begin april heeft goedgekeurd. Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) sprak zich nog niet uit over welke groepen prioriteit moeten krijgen. Volgens zijn woordvoerder is het nog “te vroeg” om iets zinnigs te kunnen zeggen. “Hoe dit plan wordt geconcretiseerd, wordt nog onderzocht. Zoals ook de VMM zegt, moeten we rond de tafel gaan zitten en dit op een verstandige manier bekijken.”
193 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Janssens

  Teveel mensen in Vlaanderen he, de oplossing: geen nieuwe mensen meer toelaten en een geboortebeperking opleggen.

 • Rudolf Meyvis

  Het zal weer uitdraaien op: wie nog meer betaald zal meer water mogen gebruiken. We betalen voor de hoeveelheid water dat we verbruiken, voor de afvoer en het zuiveren. Dus binnenkort nog voor de verbruikersvoorrang en de btw erbij. Het tart alle verbeelding!

 • Rene Franssen

  De volgende reden om water net als stroom onbetaalbaar te maken

 • Albert De Vries

  Ik ben ondertussen ook een belasting-afschakelplan aan het uitwerken, het is begin maart reeds goedgekeurd en nu is het een uitdaging om alle koppen bij elkaar te steken en het meest effectieve plan uit te werken...

 • Eduardus Van de Weyer

  Het gaat er echt op vooruit anno 2019, stop de waterverspilling