"Acht op tien jongeren in jeugdzorg groeien op zonder hun broers of zussen"

Door praktische belemmeringen worden in de jeugdzorg broers en zussen vaak noodgedwongen van elkaar gescheiden.
Shutterstock Door praktische belemmeringen worden in de jeugdzorg broers en zussen vaak noodgedwongen van elkaar gescheiden.
Acht op de tien jongvolwassenen die ervaring hebben in de jeugdzorg zijn opgegroeid zonder een of meerdere broers of zussen. Jongeren zonder jeugdhulpervaring die deelnamen aan een peiling bleven in negen op de tien gevallen wél samen met alle broers en zussen. SOS Kinderdorpen pleit naar aanleiding van de Internationale Kinderrechtendag morgen voor een nieuw kinderrecht. 

SOS Kinderdorpen bevroeg online in totaal bijna vierhonderd jongvolwassenen. De organisatie geeft aan dat de representativiteit van de peiling beperkt is. “Maar ze geeft wel een idee en vormt een aanzet voor verder onderzoek.” 

Een vierde van de bevraagde jongeren had een ervaring in de jeugdzorg, vaak verbleven ze in een jeugdhulpvoorziening. Drie vierde van de deelnemers had geen jeugdhulpervaring.

De cijfers in de peiling liggen hoger dan SOS Kinderdorpen verwacht had. Maar directrice Hilde Boeykens zegt dat de praktijk al jaren leert dat de Vlaamse jeugdzorg weinig oplossingen biedt om broers en zussen samen op te vangen. “Door praktische belemmeringen worden broers en zussen vaak noodgedwongen van elkaar gescheiden." 

Toch gaf ruim negen op de tien deelnemers aan de peiling aan het "redelijk tot heel belangrijk" te vinden dat broers en zussen het recht krijgen om samen op te groeien. Als een eerste stap in die richting pleit SOS Kinderdorpen daarom voor een nieuw kinderrecht: het recht om samen met broers of zussen op te groeien. Op dit moment is er geen enkele wet die de band tussen broers of zussen beschermt, klinkt het.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.