“Aantal uitbetaalde terugkeerpremies aan migranten halveerde in periode 2016-2018"

Foto van asielzoekers die bij het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel aanschoven in december vorig jaar.
Photo News Foto van asielzoekers die bij het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel aanschoven in december vorig jaar.
In 2018 betaalde de overheid 1.965 premies uit aan migranten die vrijwillig terugkeerden naar hun land van herkomst. Dat is iets meer dan een halvering in vergelijking met de 3.576 premies in 2016. Dat blijkt uit het antwoord van minister Maggie De Block, bevoegd voor asiel en migratie, op een schriftelijke vraag van Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA).

In het kader van het vrijwilligeterugkeerprogramma wordt de terugreis georganiseerd vanuit België tot in het land van herkomst en worden alle kosten vergoed. Afhankelijk van zijn statuut kan de betrokkene ook een terugkeerpremie en reïntegratiesteun krijgen in zijn land van herkomst. Deze steun kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een zaak op te starten, een woning te huren of te renoveren, medische kosten te betalen, ... 

Fedasil beschikt over loketten in Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi om migranten te informeren en te begeleiden. Het doet daarbij een beroep op andere organisaties.

Uitbetaalde terugkeerpremies door de jaren heen

Het aantal uitbetaalde terugkeerpremies steeg de afgelopen jaren van 3.001 in 2014 tot 3.576 in 2016 om vervolgens te dalen tot 2.835 in 2017 en 1.965 in 2018. In de eerste vier maanden van 2019 werden er 530 uitbetaald. De uitgekeerde bedragen schommelden tussen 809.395 euro in 2016 en 375.211 euro in 2018. 

In de volledige periode, van 2014 tot 30 april 2019, werd in totaal 3.007.881 euro uitbetaald voor 15.279 vrijwillige terugkeren of 196,8 euro per dossier.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Vhuyst

  Ik mag hopen dat er dan tenminste vingerafdrukken en DNA stalen genomen worden in combinatie met een lijst om zeker te zijn dat ze niet met andere papieren nog eens terugkomen. Nee, waarschijnlijk niet. Wij betalen wel: gelukszoekers hier, elders en dan nog eens de algemene ontwikkelingshulp. Geen probleem, laat onze eigen armen maar verrotten en de staatsschuld verder aandikken.

 • Odilon Saverien

  Beste redactie,ik vraag mij af waarom ik mijn reacties bijna nooit zie verschijnen.Als mijn reacties teveel op de linkse partijen uitvalllen laat het mij weten zodat ik ze kan aanpassen of zou je liever zien dat ik op de rechtse partijen uitval.

 • Michel Den Dikke

  Dus we dokken geld af als ze blijven en we moeten geld afdokken als ze het moeten afbollen?! Snap ik dat nu goed?!

 • Karel Van Beeck

  Jan met de pet zal wel bijleggen!