"Aangezicht van Mariette was verbrijzeld. Nog nooit zo'n gruwelijk beeld gezien"

Assisenvoorzitter Heidi Paepen (midden) en het bewijsmateriaal in de zaak van Miguël Ravet (24). Hij wordt beschuldigd van de moord op Mariette Brasseur (84).
BELGA Assisenvoorzitter Heidi Paepen (midden) en het bewijsmateriaal in de zaak van Miguël Ravet (24). Hij wordt beschuldigd van de moord op Mariette Brasseur (84).
Op de eerste dag van het assisenproces van Miguël Ravet (24) uit Korbeek-Lo (Bierbeek) voor het hof van assisen in Leuven zijn deze namiddag enkele politiemensen gehoord. De inspecteur die het lichaam van het slachtoffer vond, zei dat hij nog nooit een lijk had gezien waarop zo'n extreem geweld was gepleegd. Ravet wordt beschuldigd van roofmoord op Marie-Henriëtte 'Mariette' Brasseur (84) op 15 september 2012 in haar huis in de Bierbeekstraat.

Tijdens de getuigenis van een politieman werd de gruwel van de gebeurtenissen meteen duidelijk. "Eerst dacht ik dat de vrouw nog aan het slapen was. Ik scheen met mijn zaklamp op haar, vanaf haar voeten scheen ik naar haar hoofd. Haar aangezicht was verbrijzeld, er was een groot gat tussen haar ogen. Ik heb zelden zoiets gezien, dit beeld zal ik nooit vergeten", sprak de agent die na die tussenkomst psychologisch moest opgevangen worden."Ik kende de beschuldigde al van vroegere tussenkomsten. Zo dreigde hij de boel bij elkaar te kloppen bij zijn moeder. Zijn nonkel lag toen op hem om hem onder controle te houden, daarna werd hij verdoofd en weggebracht", sprak de politie-inspecteur van Lubbeek.

Schedelfragmenten op het deken
Daarna liet de politie enkele gruwelijke foto's zien van hoe ze Marie-Henriëtte hadden aangetroffen. Van het gezicht van het slachtoffer bleef niet veel meer over. Er lagen zelfs enkele schedelfragmenten op het deken dat haar lichaam bedekte. Verschillende rechercheurs vermeldden dat de verwondingen bij het slachtoffer zeer extreem waren."Haar hoofd was bijna plat, zeker niet meer de normale ovale vorm van een hoofd. De dader moet op meermaals hard op haar geklopt hebben met een voorwerp", vertelde een rechercheur.

Schrik van Korbeek-Lo
Tijdens de politieverhoren kwam Miguël arrogant over, hij ontkende alles. "Meneer Ravet was goed bezig om Korbeek-Lo terroriseren, voornamelijk met zijn wagen. Ik zag hem enorm snel naar zijn woning rijden met enkele jongedames, dat vonden ze uiteraard leuk", zei een politie-inspecteur. Er lag een glimlach op de lippen van Miguël. "Hij was nog gekend voor drugsgerelateerde feiten, slagen en verwondingen en ook verkeersovertredingen. Hij trok zich niets aan van een rijverbod", klonk het bij de politie.

Verder raakte bekend dat beschuldigde ook nog verdacht werd van het in brand steken van een vrachtwagen in Bierbeek en een woning. Verder zei de politie dat een ex van Ravet zo bang van hem was dat ze haar adres niet wou opgeven. "Klopt het dat mevrouw een kind zou hebben van beklaagde?", vroeg procureur-generaal Verbelen aan een inspectrice. "Volgens haar verklaringen wel", antwoordde deze. Miguël moest hierop lachen en daar kon Verbelen allerminst mee lachen. "Ik heb geen kind van mij rondlopen", kwam Ravet tussenbeide.

Zwarte sweater
Een buurtbewoonster verklaarde dat ze Ravet tussen midden augustus en 15 september drie keer had gezien in de buurt van de Bierbeekstraat, waar het slachtoffer woonde. Ook de nacht van het overlijden van Brasseur zag ze de man in zwarte sweater met kap op stappen, ze had echter nooit zijn gezicht gezien. Ravet weigerde op vraag van het openbaar ministerie, de zwarte sweater aan te trekken met de kap over het hoofd.

Haar aangezicht was verbrijzeld, er was een groot gat tussen haar ogen. Ik heb zelden zoiets gezien, dit beeld zal ik nooit vergeten

Politieman tijdens getuigenis