"Aan alle werklozen te lande: stuur cv naar De Wever"

Peter Mertens (PVDA+) pakt N-VA-voorzitter Bart De Wever op z'n woorden.
PHOTO_NEWS Peter Mertens (PVDA+) pakt N-VA-voorzitter Bart De Wever op z'n woorden.
In een interview met Het Laatste Nieuws zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat wie in dit land een goed cv heeft, niet anders kán dan werk vinden. Hij vindt dat een groot deel van de 500.000 werklozen helemaal niet wíl werken. PVDA+ voorzitter Peter Mertens reageert geschokt en lanceert meteen een concreet initiatief. De voorzitter van de linkse partij roept alle werkzoekenden op om hun CV te sturen naar Bart De Wever, Stadhuis, Antwerpen omdat de burgemeester hen allemaal, één voor één, een job heeft beloofd. Ook sp.a reageerde al ontstemd op de uitspraak van de N-VA-voorzitter, die ze 'schofferend voor werklozen' noemt.

"Ik roep alle jongeren, Ford-arbeiders, scheepsherstellers, ketch-up-makers van Heinz, verkoopsters, Opel-arbeiders, radiatorenmakers van Henrad, cassières, stopkesmakers van Crown Cork enzovoort, op om hun CV op te maken en te sturen naar Bart De Wever, Stadhuis, 2000 Antwerpen. Nu zijn er slechts 35.500 werkaanbiedingen voor 595.000 werklozen, 1 vacature per 17 werkzoekenden dus, maar geen nood: de burgemeester heeft jullie allemaal, één voor één, een job beloofd".

Port betaald door bestemmeling
"Enige voorwaarde is 'een goed cv' opstellen. Doen dus, schrijven maar, port betaald door bestemmeling! Stadhuis, 2000 Antwerpen", zo reageerde Peter Mertens onmiddellijk op Facebook. Die oproep wordt inmiddels massaal gedeeld en verspreid.

"Het is best ook meteen een kopie naar ons te sturen", voegt Mertens er aan toe. "Naar PVDA, Lemonnierlaan 71 in 1000 Brussel. Zodat de Wever de aangekregen post niet meteen in de vergeetbak kan kieperen."

De studie van de PVDA+, waaruit blijkt dat er slechts 1 vacature is per 17 werklozen kan je hier lezen.

Sp.a: "Vernederend en schofferend voor de werklozen"
N-VA-minister Philippe Muyters was vijf jaar lang mee verantwoordelijk voor het beleid rond werkloosheid, zegt sp.a in een reactie op de uitspraken van De Wever.

"Ofwel heeft Muyters dus zijn werk niet goed gedaan ofwel weet De Wever het niet", zegt Bart Van Malderen, uittredend sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement. "Dit is vernederend en schofferend voor de werklozen, waarvan het overgrote deel wel degelijk naar werk zoekt." Het verbaast Van Malderen dat de N-VA-voorzitter hiermee opnieuw zijn minister "op de schoffel neemt".

"Bovendien zijn er tienduizenden werklozen met een problematiek die niet rechtstreeks met de arbeidsmarkt te maken heeft", vervolgt de sp.a'er. "Ze kampen met psychische of medische problemen of hebben een burnout... De diensten voor arbeidsbemiddeling worstelen daarmee en hebben afgesproken binnen het jaar een oplossing te zoeken voor die zogenaamde niet-bemiddelbare werklozen."