“Aalsterse horecazaak zette mij op straat omdat ik borstvoeding wilde geven”

Een mama die borstvoeding geeft aan een baby van drie maanden oud? Volgens een jonge vrouw mag het niet in de Aalsterse horecazaak The Dutch Inn.
thinkstock Een mama die borstvoeding geeft aan een baby van drie maanden oud? Volgens een jonge vrouw mag het niet in de Aalsterse horecazaak The Dutch Inn.
Een Aalsterse horecazaak heeft een jonge vrouw weggestuurd omdat ze haar drie maanden oude baby borstvoeding wilde geven. Nu ze daarover haar beklag gedaan heeft op sociale media regent het verontwaardigde reacties. Ondertussen reageerden de uitbaters. Zij ontkennen dat je geen borstvoeding mag geven in hun zaak.

In een veel gedeelde Facebookpost beschrijft de vrouw hoe de uitbaters van The Dutch Inn eerder al opmerkten dat haar baby te luid huilde. Toen ze het kind wilde voeden, zeiden ze dat ze dat niet gepast vonden in een horecazaak. “Toen ik daarover in gesprek probeerde te gaan, nam de man onze drank weg en werden we de zaak uitgestuurd met de melding: ‘Zet het maar op Facebook als het u niet aanstaat’.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op sociale media regent het reacties waaruit vooral onbegrip blijkt voor de beslissing van de uitbaters. De jonge vrouw zelf is verontwaardigd. “Onvoorstelbaar dat mensen nog steeds zo respectloos omgaan met mama’s die simpelweg hun kind willen voeden.” 

Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dat een vrouw die haar kind de borst geeft wordt geweerd. Vorig jaar nog stuurde een redder van het Leuvense zwembad Sportoase een voedende moeder naar “een meer discrete plaats”.  Ook dat ging niet onopgemerkt. “Als het gaat om voeden van baby’s in de publieke ruimte, dan denk ik dat we er als maatschappij juist alles aan moeten doen om dat te faciliteren”, zei kinderarts An Eerdekens daar destijds over in het Radio 1-programma ‘De Wereld Vandaag’. 

Mogen commerciële zaken vrouwen die hun baby de borst willen geven legaal gezien wel weren? Enkele weken terug werd borstvoeding in de Kamer als als beschermend criterium toegevoegd aan de genderwet. De wet moet nog in het Staatsblad verschijnen, “maar er is dus wel de expliciete erkenning dat discriminatie op basis van borstvoeding in ons land echt niet kan”, aldus Evita Willaert (federaal parlementslid voor Groen; nvdr) op Twitter. 

The Dutch Inn werd telefonisch gecontacteerd, maar was niet bereikbaar voor commentaar. 
90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • julien de meulder

  vroeger bestond dat niet dan waren ze zo slim om dat thuis te doen en hadden ze nog respect voor zichzelf maar nu lopen ze met alles blood en de mensen te provoceren

 • Evita Van Goethem

  Denk dat we waarheid ergens in het midden ligt. Want de kunst van het communiceren zijn we stilaan aan het verleren. Iedereen voelt zich direct aangesproken en gediscrimineerd en is maar al te rap genoeg op sociale media zijn beklag aan het doen om van de vriendjes gelijk te krijgen en gesterkt te worden in hun overtuiging.

 • Andrea Claes

  @mario tersago, ik heb nog nooit iemand gezien die dat niet discreet deed, en heb het zelf in mijn 3,5 jaar borstvoeding geven ook steeds discreet gedaan. Soms thuis, soms op verplaatsing, want baby's eten vaak, zeer vaak. De ene borst zit onder je kledij, de andere daar zit het hoofdje van de baby voor. Je moet al heel dichtbij zijn om te kunnen zien of de baby eet of gewoon wordt vastgehouden. Waar zijn toch al die halfnaakte vrouwen die zo de aandacht trekken?

 • Andrea Claes

  @peter janssen, kolven is prima voor als je niet bij je baby bent, bv. als je gaat werken. Als je bij je baby bent, geeft je rechtstreeks, dat is beter én gezonder voor allebei. Bovendien is het niet perfect mogelijk voor iedereen, sommigen reageren helemaal niet op dat toestel! En ik heb toch niet gesproken over het verversen van een pamper op café? Uiteraard doe je dat op het toilet. Dat gezegd zijnde, er is niet overal een verzorgingstafel of -ruimte dus soms moet je wel improviseren.

 • Kelly Verlinden

  Het echte verhaal is compleet anders, wanneer je de waarheid van de uitbaters hoort dan gaan je ogen open. Wie ververst er nu haar baby in het midden van een taverne. Lijkt meer op een bende marginalen die aandacht zoeken.