"8 jaar werken bij Defensie = 9 jaar loon krijgen"

PHOTO_NEWS
Defensie wil verjongen, en daarom worden volgend jaar 1.400 jonge militairen aangeworven. Het grootste deel van die toekomstige soldaten wil defensie aantrekken op voorwaarde dat ze na acht jaar opnieuw het leger verlaten. Daarvoor krijgen ze in ruil wel een gouden handdruk van één jaar loon.

Minister van Defensie Pieter De Crem zal volgens de krant De Standaard maandag de plannen officieel bekendmaken. Een groot deel van de nieuwe jobs is bij de marine, waar nu veel openstaande functies zijn. Maar ook bij de landmacht, de luchtmacht en de medische dienst zullen volgend jaar allerlei vacatures zijn, van paracommando over luchtverkeersleider tot ambulancier.

Enkele honderden jonge kandidaten zouden in het nieuwe statuut 'beperkte duur' stappen dat de regering de voorbije zomer goedkeurde. Onder dat statuut mogen soldaten maximaal acht jaar in het leger blijven. Daarna, of ten laatste wanneer ze afhankelijk van hun graad 32 of 34 jaar oud worden, moeten ze, meestal, afzwaaien. En dan krijgen ze de afzwaaipremie.

"Die gouden handdruk stelt hen in staat wat tijd te nemen om een andere job te zoeken, al zullen ze ook in het laatste jaar van die 'beperkte duur' voldoende ruimte krijgen om te solliciteren of bijkomende opleidingen te volgen", klinkt het. Maar "als defensie tevreden is over de betrokkene, er een passende vacature is, én de betrokken zelf ook wil, kan het zijn dat hij of zij bij defensie actief kan blijven".