78.374 oproepen op noodnummer 1722: "Verwerking goed verlopen, maar kaders moeten verder opgevuld”

Tientallen bomen vielen omver door het zware stormweer van gisteren.
Marc Aerts Tientallen bomen vielen omver door het zware stormweer van gisteren.
Het nummer 1722 heeft sinds de activatie op zaterdagmiddag al 78.374 oproepen ontvangen en blijft vandaag geactiveerd, meldt Binnenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is tevreden over de verwerking van noodoproepen bij het stormweer van gisteren, maar hij erkent dat de kaders voor de noodcentrales nog niet volledig opgevuld zijn. De minister bevestigde dat het met name in Oost-Vlaanderen lang wachten was op het noodnummer.

Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies heeft sinds de activering zaterdag om 13 uur tot gisterenavond 20 uur in totaal 78.374 oproepen ontvangen.  De meeste oproepen kwamen uit de provincies Oost-Vlaanderen (24.671), Antwerpen (22.112), Vlaams-Brabant (9.833) en Limburg (9.286). Brussel was goed voor 402 oproepen. Het aantal oproepen is niet gelijk aan het aantal aanvragen voor brandweerinterventie. Veel burgers hebben, omdat ze niet direct verbinding kregen, meermaals gebeld. 

"De meeste oproepen waren op een periode van 2 uur 50 minuten behandeld, doorgegeven en naar ik heb vernomen ook in grote mate afgerond", aldus De Crem. De verwerking van een oproep duurt gemiddeld twee minuten. Cijfers over de schade kon de minister niet geven. Hij toonde zich wel tevreden dat de mensen een duidelijk onderscheid maken tussen het nummer 1722 voor het melden van stormschade en het nummer 112 voor noodsituaties.

Meer personeel nodig

Toch heeft Binnenlandse Zaken tips voor de bellers: de noodcentrales krijgen op 1722 veel oproepen te verwerken van burgers die opnieuw bellen om te vragen waar de brandweer blijft. “Het heeft geen zin om hiervoor naar het nummer 1722 te bellen. Ook sommige brandweerdiensten hebben een achterstand bij de afwerking van de interventies en aan de burger wordt dus gevraagd om geduld te oefenen”, luidt het.

Tegelijk geeft de minister toe dat er nog werk is aan de bemanning van de noodcentrales. Die zijn nu voor 80 procent ingevuld. Om dat op te trekken, zijn per provincie 30 tot 33 nieuwe zogenoemde 'calltakers' nodig, zegt De Crem. "Maar de aanwerving is niet gemakkelijk", zegt hij, "want ze hebben een speciaal statuut.”

Een medewerker van de noodcentrale in Vlaams-Brabant beaamde later op de dag aan VTM NIEUWS dat de werkdruk nu te hoog ligt. “We hebben zelfs geen tijd om naar het toilet te gaan, te eten of te drinken”, getuigde hij anoniem. “Iedereen is oververmoeid”, klinkt het nog.

Ook vandaag

Sommige noodcentrales 112 ontvangen ook vandaag veel oproepen gelinkt aan de hevige windvlagen. Binnenlandse Zaken vraagt om enkel het nummer 1722 te bellen voor niet-dringende brandweerinterventies.

Indien je er door algemene drukte niet in slaagt om 1722 te bellen, probeer dan later opnieuw of gebruik het digitaal loket van hun brandweerzone (indien deze hierover beschikt) om een niet-dringende hulpvraag aan de brandweer door te geven.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Lersberghe

  Het lijkt wel of er puin geruimd dient te worden na de doortocht van Jambon. Gisteren bleek het meldpunt waar winkeliers verdachte het verkoop van verdachte producten ook niet te werken.

 • Karel Delcroix

  vroeger bestond dit niet en liep alles vlotjes... nu hebben we een speciaal nummer en na een paar rampen beginnen ze al te mekkeren dat ze niet voldoende volk hebben. Administratie zorgt voor meer administratie

 • LUC HUON

  Klagen over onderbezetting op een extra drukke dag. Als ik goed begrijp moet dit noodnummer permanent voorzien zijn op uitzonderlijke situaties. Alsof een warenhuis doorlopend een eindejaars personeelsbestand zou aanhouden.

 • Louis Heyens

  Kader voor 80% opgevuld en van die 80% was iedereen aanwezig ... kunnen we dat van de postjes van onze ministers ook zeggen? En dat al zeker wetende dat daar eigenlijk met maar 33% alle posten kunnen bemand worden (maar ja Brussel, Wallonië & Vlaanderen, ieder moet zijn regering hebben hé, nu nog ieder gewest zijn koningshuis want die zijn ondervertegenwoordigd)

 • Walter Wouters

  Binnenkort is er geen strand meer in Blankenberge dankzij deze regering....