"700 agenten minder op straat door de Salduz-wet"

Sinds de bijstand van een advocaat bij het eerste verhoor van een verdachte verplicht is, duren de verhoren langer. Daardoor zijn er minimaal 700 personeelsleden minder op het terrein, zegt Marc Hellinckx, vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie op de VRT-radio.

De Salduz-wet is sinds begin vorig jaar van kracht. De wet bepaalt dat een advocaat aanwezig moet zijn bij het eerste verhoor van een opgepakte persoon. Daardoor duurt volgens de lokale politie de helft van de verhoren langer dan een uur. Voor de Salduz-wet werd 80 procent van de verhoren binnen het uur afgewerkt.

Meer blauw in het commissariaat en minder op de straat dus. "In totaal hebben we minimaal 700 personeelsleden minder op het terrein door de langere duurtijd van het verhoor", aldus Marc Hellinckx.

In principe mag de advocaat tijdens het verhoor enkel tussenbeide komen indien de rechten van de verdachte geschonden worden. Maar volgens Hellinckx verloopt dat in de praktijk anders. "Er blijft een probleem tussen advocaat en speurders omdat de advocaat uiteraard wenst tussenbeide te komen tijdens het verhoor. En dat mag in het huidige systeem niet."