"100 euro betalen of je krijgt boete": prostitués dienen klacht in wegens afpersing door Brusselse politie

De Brusselse politie aan het werk in de Alhambra-wijk.
Baert Marc De Brusselse politie aan het werk in de Alhambra-wijk.
Vier prostitués hebben donderdag klacht ingediend tegen de lokale politie Brussel-Hoofdstad-Elsene omdat die hen afgeperst zou hebben. Dat meldt Sonia Verstappen van het collectief Utopsi, dat de rechten van sekswerkers verdedigt. Volgens de prostitués dwong de politie hen om 100 euro te betalen om te vermijden dat ze een boete zouden krijgen.

De feiten zouden in november 2017 en februari 2018 hebben plaatsgevonden in de Alhambra-wijk, tijdens controle-acties tegen het lokken van klanten op de openbare weg. Sinds mei 2017 bestaat er immers een gemeentereglement dat prostitués verbiedt klanten te lokken op de openbare weg. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert geen GAS-boetes maar politiestraffen. Het reglement geldt ook voor de klanten, en verbiedt hen onder meer het verkeer te storen door te traag te rijden of door prostituées aan te spreken.

100 euro of boete

"De vier mensen die klacht hebben ingediend, waren geen klanten aan het lokken toen de politie hen oppakte", zegt Sonja Verstappen. "Zij werden, net als prostituées die eenzelfde verhaal vertellen, opgepakt toen ze hun woning of een hotel verlieten. Er was dan ook geen enkele reden voor hun arrestatie."

Toch werden ze door de agenten onder druk gezet om 100 euro te betalen, in ruil waarvoor ze niet vervolgd zouden worden, aldus Utopsi. De politie zou er ook mee gedreigd hebben hen langer in de cel te houden als ze niet betaalden. Zowel Utopsi als de Ligue des Droits de l'Homme, de vzw Espace P., die sekswerkers begeleidt, en Atlas, een vereniging die zich op mannelijke prostitués richt, steunen de klacht.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrice Haemers

  Schande om onze Politie in zo'n slecht daglicht te stellen zonder enig bewijs en triest vanwege de vele negatieve reactie's!

 • GREGORY DENORME

  Geloof er niks van, gewoon een middel om politie in slecht daglicht te stellen........ Makkelijk om met dit naar buiten te komen en velen trappen er weer eens in als ik de reacties lees van sommige bekrompen betweters!!!!!!!

 • Willy Slachmuylders

  Fabeltjes geloof er barst van dat politie voor 100 euro moeilijkheden gaat zoeken tegenover een Prostitué ! Sprookjes!

 • Ineke Visser

  Dus je wordt hoe dan ook genaaid door de politie.

 • Jan Van Rompaey

  Mooie bijverdienste. Iedereen op zijn manier zeker.