'1 euromaaltijden' “in alle stilte” stopgezet, “maar er was een duidelijke einddatum”, zegt minister Homans

Illustratiebeeld.
Getty Images/Cultura RF Illustratiebeeld.
De Vlaamse projecten rond '1 euromaaltijden' zijn afgelopen. Dat is te horen bij Vlaams minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA). Er komt een grondige evaluatie en het is aan de volgende Vlaamse regering om te beslissen of het initiatief al dan niet wordt voortgezet. In 2017 werden bijna 50.000 gezonde maaltijden aangeboden aan kansarme kinderen voor 1 euro.

De Leuvense schepen van Welzijn Bieke Verlinden (sp.a) meldt op Facebook dat het project "in alle stilte is begraven". "Steden en gemeenten, ook Leuven, die bij gebrek aan meer structurele plannen hadden ingetekend op het project, krijgen geen budget meer om de maaltijden verder aan te bieden aan kinderen."

Het kabinet-Homans bevestigt dat het initiatief afloopt. "De projecten zijn niet allemaal op hetzelfde moment gestart en zijn dus ook nog niet allemaal afgelopen, maar ze zitten in de eindfase. Tegen maart moeten alle rapporten zijn doorgestuurd", is te horen. "De bedoeling is dat er nu een grondige evaluatie komt door de administratie. We zullen bekijken in welke mate de projecten kwetsbare kinderen hebben kunnen bereiken en toeleiden naar de hulpverlening. Dat laatste was een belangrijke doelstelling, het ging niet louter om de maaltijden op zich."

De volgende Vlaamse regering kan dan beslissen of ze opnieuw van start gaat met het initiatief. Minister Homans wijst er op dat alle deelnemers wisten dat het om experimentele projecten ging, met een duidelijke einddatum. Zelf staat ze naar eigen zeggen nog steeds achter het idee.

In 2017 werden er 49.757 maaltijden van 1 euro geserveerd, bijna dubbel zoveel als in 2016. Daarvoor werd 1.169.767 euro uitgetrokken. Cijfers voor 2018 zijn er nog niet, maar verwacht wordt dat de stijging van 2017 zich in 2018 voortzet.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Met de projecten die conservatieve liberalen opzetten vult er altijd wel iemand goed zijn zakken. Vergelijk dat met het budget voor het eten van de bejaarden in de rusthuizen. Liefdadigheid zoals in de 19e eeuw houdt trouwens de armoede in stand. Allen minder kansarmoede, structurele maatregelen en een rechtvaardigere samenleving lossen die op. Maar daar gaan conservatieve politici niet voor. Die gaan voor het sussen van het geweten van de elite met wat liefdadigheid.

 • sam van gestel

  Dat komt neer op 23,5 euro per maaltijd, iemand heeft aan dit project weer goed zijn zakken kunnen vullen, ik maak dagelijks vers, gezond warm eten voor 2 personen met ongeveer een tiende van dat bedrag....

 • GERT DE KOSTER

  1,2 miljoen voor 50.000 maaltijden is 24 euro per maaltijd plus de euro van de mensen zelf. Misschien dat er dan wel goedkopere alternatieven zijn voor deze mensen.

 • Charlotte De greef

  Dat mensen eens zorgen dat ze een job hebben voor ze zichzelf het recht toekennen om kinderen te maken. Dergelijke initiatieven houden onverantwoordelijkheid in stand.

 • Helene Van der Heyden

  De controle was heel slecht ook niet kansarme kinderen die met hun welstellende grootouders kwamen eten kregen 1€ maaltijd.Niet van horen zeggen zelf gezien in sociale restaurants