Bijzondere sporten en krachtsvertoon op de Paralympische Spelen

David Brown na de 100 meter sprint.
AP David Brown na de 100 meter sprint.
Heb je wel eens gehoord van de sport 'boccia'? En weet je hoe je 5 kilometer rent als je niets kan zien? Elke dag blijven de atleten op de Paralympische Spelen ons verbazen. Dit jaar doen er 4350 atleten mee, verdeeld over 22 sporten. Sommige sporten zijn meteen te herkennen, andere zijn een stuk onbekender. Hieronder een selectie van bijzondere actiefoto's en ongekende sporten.

Voor het eerst dit jaar is de triatlon onderdeel van de Paralympische spelen. De blinde deelnemers hebben een gids naast zich, die ze de goeie kant op leidt en de hele afstand meeloopt, zoals hier voor Nederland gids Linda van Vliet met atleet Joleen Hakker meeloopt en zwemt.

Photo News
AFP
AFP

Vastgemaakte rolstoelen

De Chinese Xufeng Zou schermt tegen de eveneens Chinese Jing Bian om de gouden medaille. Bij het rolstoelschermen zitten de speciale rolstoelen vast op een frame, zodat de atleten elkaar kunnen aanvallen vanaf de juiste afstand.

REUTERS
AP

Een belletje in een bal

Tijdens het voetbal voor blinden en slechtzienden, ook wel 'football 5-a-side' genoemd, heeft elke partij vijf spelers. In de bal zit een belletje en de slechtziende spelers die wel iets kunnen zien krijgen een blinddoek, om het spel eerlijk te houden. De keeper is wel ziende. Hij, de coach en een gids achter de goal mogen ook instructies roepen.

Photo News

Snel gidsen

Ook bij de beroemde 100 meter sprint loopt er bij elke blinde sprinter een gids mee. Hier loopt de Amerikaan David Brown voorop met zijn gids Jerome Avery. Hun viering samen is bijzonder ontroerend.

Photo News
AFP
AFP
Getty Images

Handenvrij schieten

De Amerikaanse Matt Stutzman heeft geen armen. Hij doet mee aan het onderdeel boogschieten en spant de boog met zijn voet en zijn wang.

AP
EPA
EPA

Tennisbal tikken

Tijdens het zwemmen mag een sporter die blind of slechtziend is worden aangetikt als hij of zij bijna de kant raakt. Hier gebeurt dat bij de Chinese Xiaotong Zhang, die de 100 meter schoolslag zwemt.

REUTERS

Boccia?

Boccia is een sport die lijkt op jeu de boules. Er wordt een witte bal gegooid en de deelnemers moeten proberen hun ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal te rollen. Afhankelijk van de zwaarte van de handicap kunnen de sporters met hun hand, voet of met een hulpmiddel de ballen gooien.

Photo News
Getty Images for the Internation
Photo News