kinderen op tablet en oogarts Clayes
Volledig scherm
kinderen op tablet en oogarts Clayes © Getty Images/Cultura RF

Bijziendheid bij jonge kinderen neemt toe: “Niet alleen de schuld van de lockdown”

In sommige Aziatische landen zouden al negen op de tien 20-jarigen lijden aan bijziendheid. Volgens een nieuwe Chinese studie zou het aantal bijziende jonge kinderen nog zijn toegenomen door de verschillende lockdowns van het afgelopen anderhalf jaar. De onderzoekers spreken daarom zelfs van ‘quarantainemyopie’. “Bij ons in Europa is de toestand nog niet zo dramatisch, al zien we ook een toename”, zegt oogspecialist en -chirurg Marnix Claeys. En die is niet alleen te wijten aan corona.

6 reacties

 • karin verwimp

  1 jaar geleden
  De tekst in een gewoon boek is veel groter dan die op een smartphone schermpje of zelfs een ipad Arthur Morgan. Als je veel boeken had gelezen zou je dat weten. En kinderboeken zijn vaak ook groter en hebben extra grote tekst. Plus, de kinderen van vandaag lezen zelden online boeken maar zitten de ganse dag naar pietepeuterige details van games te pieren. Ik ben zelf een PC addict maar een e-reader zal er hier nooit in komen. Een boek lezen doe ik nog altijd enkel als het er een van papier is.
 • Wesley Kenis

  1 jaar geleden
  Het probleem is dat vele ouders de gsm als "ideale babysit" bestempelen zowel thuis als op andere plaatsen...wat verwacht je dan...maarja binnenkort zitten wij niet gevaccineerden niet meer op restaurant...dus dat kunnen jullie ons al niet meer verwijten ....
 • Bart Timperman

  1 jaar geleden
  Zoek het eens bij dat kleine schermpje waar kinderen uren zitten op te staren per dag, dit heeft niets met die lockdown te maken maar met een evolutie die al jarenlang alsmaar erger word.
 • nicole desseyn

  1 jaar geleden
  Het probleem is dat er niet meer boeken gelezen worden de kinderen zitten ganse dagen op schermen te kijken !
 • Gerard Braeckmans

  1 jaar geleden
  Men moet nu niet voor alles de schuld op de 'coronatijd' leggen.