Bijna 1.000 km aanschuiven op Franse wegen door regen

Vorige week was het op zwarte zaterdag ook al druk op de Franse wegen.
AFP Vorige week was het op zwarte zaterdag ook al druk op de Franse wegen.
Zware regenval heeft op de Franse wegen vandaag bijna geleid tot een filerecord. Rond 13 uur stond het vakantieverkeer vast over een lengte van 985 kilometer. Zo sneuvelde het filerecord van vorig jaar (994 kilometer file) bijna.

Een groot deel van het zuiden zit in de regen, waardoor de files op de wegen naar het zuiden veel langer zijn. De langste staat op de Autoroute du Soleil (A7): vanaf Lyon inmiddels 150 kilometer. Ook op de route via Bordeaux (A10) en op de route via Clermont-Ferrand (A71/A75) staat opgeteld meer dan 100 kilometer file.

De regenbuien trekken richting Dijon en Straatsburg en ook daar lopen de wegen onder.

De files in Frankrijk kwamen pas echt op gang vanaf 9 uur, maar groeiden toen razendsnel aan. Op het piekmoment (12.50 uur) stond er 972 km file in het totaal. Dat is een pak meer dan vorige week (880 km in totaal) op hetzelfde moment.

Op alle assen ten zuiden van Parijs richting Spanje staan ellenlange monsterfiles (as Lyon-Orange-Perpignan-Spanje, as Parijs-Bordeaux-Spanje, as Parijs-Clermont-Ferrand-Spanje en as Parijs-Limoges-Toulouse). Het verkeer verloopt er uiterst moeilijk. Het overgrote gedeelte van de files staan richting vertrek. Maar ook richting terugkeer is het aanschuiven.

Dat er zoveel file staat is verrassend en meer dan voorspeld, zegt Touring. "Het is te wijten aan het laat op gang komen van het verkeer (minder spreiding) en aan het regenweer. We stranden dus op een zucht van het absolute record van vorig jaar (994 km file)."

Momenteel daalt het aantal files langzaamaan. Om 17.30 uur stond er nog 670 km file.

Elders in Europa is ook sprake van drukte door vakantieverkeer. Zo staat er file aan beide kanten van de Gotthardtunnel in Zwitserland, bij de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië, op de snelweg tussen München (Duitsland) en Salzburg (Oostenrijk) en in Italië op de A1 tussen Milaan en Ancona.

In delen van Europa wordt het vandaag snikheet. In Zuidoost-Frankrijk, Italië, de Alpenlanden en de Balkan kan de temperatuur plaatselijk oplopen tot 40 graden.

De drukste reiswegen in Frankrijk (rood) en veelvoorkomende files (zwart).
Centre National d'Information Routière De drukste reiswegen in Frankrijk (rood) en veelvoorkomende files (zwart).