Biden: "Wapens lossen conflict Oekraïne niet op"

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden
AP De Amerikaanse vicepresident Joe Biden
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden wil dat de Verenigde Staten geen wapens leveren aan het Oekraïense leger. Er is geen 'militaire oplossing' voor het conflict in het oosten van Oekraïne, liet Biden weten in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Biden zegt dat een "militaire escalatie" niets oplevert en dat de VS juist aandringen op het tegenovergestelde. Hij zei erbij dat Oekraïne wel het recht heeft zich te verdedigen. Biden haalde in het interview bovendien flink uit naar Rusland. Volgens hem worden de rebellen daar getraind en bewapend. Het conflict is veroorzaakt door "Russische agressie", zei hij.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in een interview met dagblad Die Welt de NAVO opgeroepen wapens te leveren. Oekraïne heeft juist vanwege de geweldsescalatie meer steun nodig van het bondgenootschap. Porosjenko zegt dat er behoefte is aan onder meer moderne wapens voor bescherming en om weerstand te bieden tegen de "agressor". Rebellen in Oost-Oekraïne krijgen al militaire steun van Rusland, meent Porosjenko. "Oekraïne wil vrede, maar vrede moet je verdedigen. Daarvoor hebben we een sterk en modern leger nodig", aldus Porosjenko.