Biden waarschuwt voor toenemende aanslagdreiging op luchthaven van Kaboel

De Amerikaanse president Joe Biden blijft erbij dat de Amerikaanse troepen de luchthaven van Kaboel op 31 augustus verlaten. Dat heeft hij dinsdag bevestigd. Biden waarschuwde voor een "toenemend" gevaar van een aanslag door terreurgroep IS op soldaten en burgers aan de luchthaven van Kaboel.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Taliban wijzen langere aanwezigheid van Amerikaanse troepen af: “31 augustus is rode lijn, anders zullen er consequenties zijn”

  Taliban wijzen langere aanwezig­heid van Amerikaan­se troepen af: “31 augustus is rode lijn, anders zullen er consequen­ties zijn”

  De taliban gaan niet akkoord met een eventuele verlenging van de aanwezigheid van buitenlandse troepen op het vliegveld van Kaboel. “31 augustus is de rode lijn, anders zullen er consequenties zijn”, zei woordvoerder Suhail Shaheen tegen Sky News. De Amerikaanse president Joe Biden gaf gisteren tijdens een toespraak mee dat er een discussie gaande is om die termijn eventueel te verlengen.
 1. Ex-militairen gebruiken satellietbeelden om hun tolken voorbij controleposten van taliban te loodsen

  Ex-militairen gebruiken satelliet­beel­den om hun tolken voorbij controle­pos­ten van taliban te loodsen

  Wat begon met de hulp aan één Afghaanse officier is intussen uitgegroeid tot een heus ontsnappingsnetwerk. Oorlogsveteranen van over de hele wereld zetten al hun expertise in om tolken en militair personeel veilig naar de luchthaven in Kaboel te loodsen, tot satellietbeelden toe. De operatie kreeg via sociale media de toepasselijke naam ‘Digital Dunkirk’, een verwijzing naar de miraculeuze manier waarop het Britse expeditieleger aan de troepen van Adolf Hitler wist te ontkomen in de Noord-Franse kustplaats Duinkerke.
 2. Taliban staan niet langer toe dat Afghanen naar luchthaven gaan, Biden houdt vast aan 31 augustus als deadline voor terugtrekking

  Taliban staan niet langer toe dat Afghanen naar luchthaven gaan, Biden houdt vast aan 31 augustus als deadline voor terugtrek­king

  Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft verklaard dat de taliban niet meer zullen toelaten dat Afghaanse staatsburgers naar de luchthaven van Kaboel gaan om het land te verlaten. President Joe Biden van zijn kant heeft ingestemd met een aanbeveling van het Pentagon om vast te houden aan de deadline van 31 augustus om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan, zo heeft woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis bevestigd na topoverleg tussen Biden en leiders van zes andere belangrijke landen (G7). De Amerikaanse president vreest voor een aanslag, maar er kan echter een situatie ontstaan waardoor de missie van de Verenigde Staten wordt verlengd.