Biden waarschuwt voor toenemende aanslagdreiging op luchthaven van Kaboel

De Amerikaanse president Joe Biden blijft erbij dat de Amerikaanse troepen de luchthaven van Kaboel op 31 augustus verlaten. Dat heeft hij dinsdag bevestigd. Biden waarschuwde voor een "toenemend" gevaar van een aanslag door terreurgroep IS op soldaten en burgers aan de luchthaven van Kaboel.

 1. “Amerikaanse diplomaten waarschuwden voor ineenstorting Afghanistan”

  “Amerikaan­se diplomaten waarschuw­den voor ineenstor­ting Afghanis­tan”

  Zeker twintig diplomaten die op de Amerikaanse ambassade in Kabul werkten, hebben in juli een interne memo naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gestuurd waarin ze waarschuwen voor “de ineenstorting van Afghanistan”. Volgens The Wall Street Journal, die donderdag over de memo bericht, is het “het duidelijkste bewijs tot nu toe dat de Amerikaanse regering op de hoogte was van de situatie in Afghanistan”.
 2. Taliban staan niet langer toe dat Afghanen naar luchthaven gaan, Biden houdt vast aan 31 augustus als deadline voor terugtrekking

  Taliban staan niet langer toe dat Afghanen naar luchthaven gaan, Biden houdt vast aan 31 augustus als deadline voor terugtrek­king

  Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft verklaard dat de taliban niet meer zullen toelaten dat Afghaanse staatsburgers naar de luchthaven van Kaboel gaan om het land te verlaten. President Joe Biden van zijn kant heeft ingestemd met een aanbeveling van het Pentagon om vast te houden aan de deadline van 31 augustus om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan, zo heeft woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis bevestigd na topoverleg tussen Biden en leiders van zes andere belangrijke landen (G7). De Amerikaanse president vreest voor een aanslag, maar er kan echter een situatie ontstaan waardoor de missie van de Verenigde Staten wordt verlengd.
 1. Ex-militairen gebruiken satellietbeelden om hun tolken voorbij controleposten van taliban te loodsen

  Ex-militairen gebruiken satelliet­beel­den om hun tolken voorbij controle­pos­ten van taliban te loodsen

  Wat begon met de hulp aan één Afghaanse officier is intussen uitgegroeid tot een heus ontsnappingsnetwerk. Oorlogsveteranen van over de hele wereld zetten al hun expertise in om tolken en militair personeel veilig naar de luchthaven in Kaboel te loodsen, tot satellietbeelden toe. De operatie kreeg via sociale media de toepasselijke naam ‘Digital Dunkirk’, een verwijzing naar de miraculeuze manier waarop het Britse expeditieleger aan de troepen van Adolf Hitler wist te ontkomen in de Noord-Franse kustplaats Duinkerke.
 2. Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfondsen terug?
  Spaargids.be

  Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfond­sen terug?

  Het aantal personen met een burn-out of depressie stijgt fors. In zijn recentste cijfers noteerde het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) een toename met meer dan 39 procent. De mutualiteiten schenken via hun aanvullende verzekering aandacht aan de geestelijke gezondheid van hun leden. Maar in welke mate verschillen hun terugbetalingen? Spaargids.be zocht het uit.