Bescheiden woning levert belastingvoordeel op

Shutterstock
Je betaalt allerlei belastingen op de aankoop en het bezit van een woning. Als je een bescheiden woning koopt, heb je recht op belastingvoordelen: een klein beschrijf en een korting op de onroerende voorheffing. We leggen een aantal termen uit die van belang zijn om aanspraak te kunnen maken op deze fiscale voordelen.

Registratiebelastingen of registratierechten
De aankoop van een woning moet via de notaris in een register worden ingeschreven. Op die registratie heffen de gewesten een belasting. Deze belasting bedraagt 10% op de koopprijs van de woning in Vlaanderen en 12,5% in het Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië.

Kadastraal inkomen en onroerende voorheffing
Het kadastraal inkomen (K.I.) van een woning stemt overeen met het veronderstelde inkomen dat je zou kunnen verwerven uit je woning door ze te verhuren. Daarbij houdt de fiscus onder meer rekening met de aard en de ligging van de woning. Op deze potentiële inkomsten zal je jaarlijks belasting moeten betalen, of je de woning nu verhuurt of niet.

Deze belasting wordt 'onroerende voorheffing' genoemd en krijg je één keer per jaar afzonderlijk van je personenbelasting toegestuurd. Je wordt wel om het bedrag van het K.I. van je woning gevraagd bij de aangifte van je personenbelasting. Wanneer je over een bescheiden woning beschikt, wordt de onroerende voorheffing met 25% verminderd.

Een bescheiden woning
Dat is een woning met een laag kadastraal inkomen. Je beschikt over een bescheiden woning als het K.I. maximaal 745 euro bedraagt. Heb je 3 of 4 kinderen ten laste, dan mag je je woning nog als 'bescheiden' beschouwen tot 845 euro K.I. Voor een gezin met 5 of 6 kinderen ten laste wordt dat 944 euro en vanaf 7 kinderen 1045 euro. Koop je bijvoorbeeld nog een aangrenzende tuin aan, dan mag het K.I. daarvan maximaal 323 euro bedragen om van de voordelen van een bescheiden woning te kunnen genieten.

Een bijkomende voorwaarde is dat het om je enige woning gaat die je zelf bewoont. Erf je een woning van je ouders of grootouders, dan bestaan hier uitzonderingen op. Daarover geeft een notaris je gratis uitleg.

Klein beschrijf
Als je een 'bescheiden woning' koopt, dan kan je van een 'klein beschrijf' genieten. Dat betekent dat je een korting krijgt op de registratierechten.

In Vlaanderen betaal je dan 5% in plaats van 10% registratiebelasting.

In Wallonië zakt de belasting tot 5 of 6%, maar slechts op een deel van de aankoopprijs en afhankelijk van de ligging van je woning. Voor de complexe regels in Wallonië, kan je het best bij een notaris terecht die hierover gratis advies verleent.

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest bestaat het klein beschrijf niet meer. Echter tot 2017 is in het Brusselse Gewest de eerste 60.000 euro van de koopprijs van je woning vrijgesteld van registratierechten en op 1 januari 2017 stijgt dit vrijgestelde bedrag tot 175.000 euro indien de woning minder dan 500.000 euro kost.

Lees ook "Aankoop woning: het ABC van de kosten" en "De woonbonus: wat is dat?"

Met al je vragen over de aankoop van een eigen woning, kan je ook steeds terecht op de FAQ-pagina van Hello home!
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels