Bergingswerken van start: herlees alles hier

ap
• Bergingswerken Airbus A320 hervat
• Berging kan "dagen of weken duren"
• Slachtoffers uit 15-tal landen
• Eén Belg bij de inzittenden
• Eerste zwarte doos gevonden en wordt onderzocht
• Omhulsel tweede zwarte doos gevonden
• Merkel, Hollande en Rajoy op rampplek, persconferentie gegeven
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

De bergingswerken aan de crashsite zijn bij het vallen van de avond stopgezet. Dat bericht de de Franse krant Le Figaro op zijn website. Vijf agenten blijven ter plaatse om de site tijdens de nacht te beveiligen.


Het internationale politieagentschap Interpol gaat het onderzoek naar de crash van de Airbus A320 van Germanwings ondersteunen. Op vraag van Frankrijk wordt een team van specialisten naar de crashsite gestuurd, aldus Interpol woensdag in Lyon. Het team zal helpen bij de identificatie van de vermoedelijk 150 slachtoffers. "Interpol wil na het tragische ongeval elke ondersteuning bieden", aldus secretaris-generaal Jürgen Stock in een mededeling.

"Berging doden vliegramp begonnen"

Reddingswerkers zijn woensdagavond begonnen met het bergen van de lichamen van slachtoffers van de vliegramp in het zuiden van Frankrijk. Dat meldt de krant Dauphiné Libéré, die in het betrokken gebied verschijnt. De gendarmerie is begonnen stoffelijke resten met behulp van helikopters te bergen, aldus de krant.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een derde Amerikaan is omgekomen bij de vliegramp.

"Geen explosie"

BEA-topman Rémi Jouty bevestigde nog dat er geen explosie was aan boord van het toestel. "Het vliegtuig heeft tot het einde gevlogen." Volgens de onderzoekers wijst de manier waarop het toestel is neergestort er niet op dat de druk in de cabine is weggevallen voordat het toestel in de Franse Alpen tegen een berg vloog.

Volgens BEA is naast het uitwerken van de gegevens van de geluidsrecorder, het lokaliseren van de tweede zwarte schijf met de gegevensrecorder het belangrijkst. Tot nu toe werd enkel het omhulsel van die zwarte doos teruggevonden, en dus niet het instrument op zich, zo gaf president François Hollande reeds mee.

Info eerste zwarte doos

De doorlichting van de eerste zwarte doos heeft bruikbare informatie opgeleverd. Dat meldt de directeur van de Franse onderzoeksorganisatie BEA, Rémi Jouty, op een persconferentie. Het gaat om stemmen en geluiden in de cockpit van het neergestorte toestel. Op het audiobestand zijn pratende mensen te horen, meldt de speurder. Het is echter nog niet mogelijk de minste verklaring te geven over de oorzaak van de ramp.

Tijdens hun laatste contact deelden de piloten van het toestel een routinemelding mee. Onderzoekers hebben het geluidsfragment nog maar een keer beluisterd en wensen verder geen commentaar te geven. Het kan dagen, mogelijk nog weken of maanden duren, vooraleer duidelijk wordt wat de opnames betekenen.

Rémi Jouty.
REUTERS Rémi Jouty.

De Spaanse premier Rajoy spreekt als laatste de pers toe. Hij uit zijn deelneming aan alle slachtoffers en nabestaanden in naam van het hele Spaanse volk. "We willen iedereen bijstaan in zijn verdriet, aangezien het voor hen heel moeilijke momenten moeten zijn. We zijn bij hen. We zullen er alles aan doen om hen bij te staan en te helpen, ook met de repatriëring van de slachtoffers."

De eerste minister bedankt net als Merkel uitdrukkelijk het Franse volk en president Hollande, die "een vriend" is en een staatshoofd van "een groot land".

Het aantal Spaanse slachtoffers van de vliegtuigramp van Germanwings is gestegen van 49 naar 51, melden inmiddels Spaanse autoriteiten.

AFP

"Echte tragedie"

Vervolgens neemt de Duitse bondskanselier Angela Merkel het woord. "Dit is een echte tragedie." Merkel denkt niet alleen aan de slachtoffers en hun nabestaanden, maar aan alle Fransen en de inwoners van de regio, "die hun hart en engagement hebben laten zien".

Ze geeft ook aan dat alles zal gedaan worden om de omstandigheden van de ramp op te helderen en bedankt de reddingswerkers en vele vrijwilligers voor hun kracht in deze moeilijke uren.

De bondskanselier dankt ook president Hollande persoonlijk "in naam van miljoenen Duitsers" en benadrukt de Frans-Duitse vriendschap.

AFP

Omhulsel zwarte doos

Belangrijk: Hollande bevestigt dat het omhulsel van de tweede zwarte doos gevonden is, niet het instrument op zich.

De president bedankt vervolgens de leerlingen van omliggende hogescholen die optreden als tolk voor buitenlandse families van nabestaanden. Hij belooft aan Merkel en Rajoy dat alles zal gedaan worden om de omstandigheden van de catastrofe op te helderen.

De enveloppe van de tweede zwarte doos gevonden is, niet het instrument op zich

President Hollande

"Diepste medeleven"

Op de persconferentie in het rampgebied is de Franse president François Hollande als eerste aan het woord.

"Ik denk aan de families en hun naasten. Het Franse volk biedt ook bondskanselier Merkel en premier Rajoy zijn diepste medeleven aan."

Hollande brengt ook hulde aan de Franse hulpdiensten die volgens hem heel snel in actie zijn geschoten. "Helaas was het onmogelijk om levens te redden. Maar de hulpdiensten zijn erin geslaagd de plaats van de ramp te beveiligen. Daardoor zullen de nabestaanden van de slachtoffers de plaats van de ramp kunnen bezoeken."

Nabestaanden van de slachtoffers zullen de plaats van het ongeval kunnen bezoeken

President Hollande
AFP

Familie slachtoffers aangekomen

De eerste nabestaanden van slachtoffers zijn aangekomen in Digne-les-Bains, waar gisteren de crash plaatsvond, meldt de Franse krant Le Figaro.

Franse straaljager

Volgens de Duitse krant Die Welt heeft de Franse transportminister Ségolène Royal gezegd dat er gisteren een Frans gevechtsvliegtuig is opgestegen op zoek naar het toestel van Germanwings, omdat de piloten niet reageerden op radioberichten van de vluchtleiding. Kort daarna zou de Airbus 320 neergestort zijn in de Franse Alpen. Volgens Die Welt kan de piloot van de straaljager belangrijke informatie hebben over wat er zich in de cockpit afspeelde.

PC regeringsleiders

De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy houden dadelijk een persconferentie over de vliegramp.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De Franse president François Hollande en de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy omhelzen elkaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook afgereisd naar de rampplek in Zuid-Frankrijk en kijkt toe op de achtergrond. Aan boord van het gisteren neergestorte Germanwings-toestel vlak bij Seynes-les-Alpes waren hoofdzakelijk Spanjaarden en Duitsers.
EPA De Franse president François Hollande en de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy omhelzen elkaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook afgereisd naar de rampplek in Zuid-Frankrijk en kijkt toe op de achtergrond. Aan boord van het gisteren neergestorte Germanwings-toestel vlak bij Seynes-les-Alpes waren hoofdzakelijk Spanjaarden en Duitsers.

Eerste zwarte doos

Onderzoekers zijn er nog niet in geslaagd om informatie te winnen uit de zwarte doos met gesprekken tussen de piloten die gisteren op de rampplek gevonden is. Dat blijkt uit een tweet van AirLive.net. Het toestel bevindt zich in Parijs voor een doorlichting. Eerder werd gemeld dat tegen het einde van de middag de eerste resultaten konden verwacht worden, maar dat is dus nog niet het geval.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa, moedermaatschappij van Germanwings, heeft vandaag onderstaande video gepubliceerd. Aan het woord is ceo Carsten Spohr.

"Beste klanten en partners, minder dan 24 uur geleden is een tragedie gebeurd waarvan we gehoopt hadden dat we ze nooit zouden meemaken. We zijn een Germanwings-toestel kwijt met 150 mensen aan boord. Onze gedachten en gebeden gaan momenteel uit naar de nabestaanden van de reizigers en bemanning. Toen ik de rampplek gisteren bezocht, was ik opnieuw doordrongen van het besef dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. Het is echter altijd onze hoogste prioriteit geweest en dat zal ook zo blijven."

Identificatie slachtoffers

Onderzoekers op de rampplek zijn begonnen met het identificeren van de stoffelijke overschotten, meldt CNN op Twitter. Volgens Brice Robin van het parket van Marseille wordt dat een werk van lange adem.

Tweede zwarte doos

De tweede zwarte doos van de neergestorte vlucht 9525 is gelokaliseerd, meldt AirLive.net op Twitter. Het instrument zou echter zwaar beschadigd zijn. Volgens het bericht is de geheugenkaart van het toestel losgeraakt en vermist. De tweede zwarte doos betreft de flight datarecorder met vluchtgegevens. Gisteren werd de cockpit voicerecorder al gevonden. Die bevat gesprekken tussen de piloten en is overgebracht naar de Franse hoofdstad Parijs voor onderzoek.

Regeringsleiders

De drie regeringsleiders hebben de rampplaats per helikopter overvlogen. Volgens sommige media komt er later een gezamenlijke verklaring, maar dat is niet bevestigd. Later vandaag volgt zeker nog een ontmoeting met nabestaanden en is een ceremonie gepland.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande werden in dezelfde helikopter naar Seynes-les-Alpes gebracht. De Spaanse premier Rajoy arriveerde per wagen in het dorp van waaruit de bergingswerken gecoördineerd worden. Het Elysée verspreidde onderstaande tweet van de gezamenlijke vlucht.

Regeringsleiders

Angela Merkel, François Hollande en Mariano Rajoy zijn aangekomen in de Zuid-Franse plaats Seynes-les-Alpes. Op een veld nabij de crashsite schudden de Duitse, Franse en Spaanse regeringsleiders de handen van hulpverleners die aan de berging meewerken. Die wordt gecoördineerd vanuit het Franse dorp. Voor zover bekend zijn nog altijd geen lichamen geborgen. Intussen is wel al met de identificatie begonnen.

Merkel bedankte ook alle hulpdiensten, medisch personeel en soldaten voor hun inzet. "Dit is een teken van ongelooflijke vriendschap en hulp. We zijn zeer dankbaar."

Bergingsoperatie

Le Dauphiné Libéré heeft videobeelden gepubliceerd van reddingswerkers in Seynes-les-Alpes. Een fotomontage op Twitter toont ook de mobilisatie van reddingswerkers in het Franse dorp, zo'n tien kilometer van de site waar gisteren het passagiersvliegtuig van Germanwings neerstortte.

Minuut stilte

Bij het hoofdkwartier van Germanwings in Keulen is vanmiddag een minuut stilte houden.


Nabestaanden

Winkelmann, ceo van Germanwings, benadrukte dat de zorg voor de families van de slachtoffers op dit moment het belangrijkst is voor Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa. Nabestaanden worden bijgestaan door teams van de luchtvaartmaatschappij. Zo zijn medewerkers onder andere op bezoek geweest bij nabestaanden in Mexico-Stad en het Engelse Manchester.

De lowcostmaatschappij brengt morgen nabestaanden naar Frankrijk. Een toestel van de maatschappij vertrekt vanuit Düsseldorf en het andere vanuit Barcelona. Met een andere vlucht zullen nabestaanden van de zes bemanningsleden naar Frankrijk worden gevlogen.

Foto zwarte doos

De Franse onderzoeksautoriteit voor de luchtvaart, het Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA), heeft de eerste foto's vrijgegeven van de cockpit voicerecorder, een onderdeel van de zwarte doos.

Het instrument is beschadigd maar zou toch bruikbaar zijn, raakte eerder vandaag bekend. Het vliegtuigonderdeel, waarop gesprekken tussen piloten staan, is naar Parijs gebracht voor onderzoek en kan hopelijk duidelijkheid brengen over de crash.

AP
Bureau d'Enquetes et d'Analyses

Nabestaanden gezocht

Germanwings zoekt nog naar nabestaanden van 27 passagiers van het gecrashte passagiersvliegtuig, maakte topman Thoman Winkelmann van Germanwings bekend op de persconferentie. Met 123 families is inmiddels contact opgenomen.

Slachtoffers

Volgens CNN zaten in totaal 15 verschillende nationaliteiten in de Airbus 320. Onder de 150 slachtoffers zijn er volgens Germanwings minstens 72 Duitsers en volgens de Spaanse regering minstens 49 Spanjaarden.

Er is ook bevestiging van mensen uit Argentinië, Australië, België, Colombia, Denemarken, Groot-Brittannië, Israël, Japan, Marokko, Mexico en Nederland, zo zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

De Amerikaanse autoriteiten bevestigen volgens CBS News dat er ook twee Amerikanen aan boord van het rampvliegtuig waren. De Franse premier Manuel Valls maakte gewag van één Amerikaanse passagier.

De lijst is nog niet definitief, benadrukt Fabius. Het land waar de vlucht vertrok, Spanje dus, moet de gegevens bezorgen en de gegevens moeten ook geverifieerd worden.

Ongepaste Spaanse tweets

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz heeft een onderzoek door de veiligheidsdiensten bevolen naar Twitterberichten waarin Spanjaarden zich vrolijk maakten over het feit dat er Catalaanse slachtoffers zijn. De minister noemt de berichten "uiterst ongepast en offensief".

"Een vliegtuig vol Catalanen en Duitsers stort neer in Frankrijk. Win-win", luidt een van de wansmakelijke boodschappen op Twitter.

De deelregering van Catalonië liet weten dat ze klacht indient bij het openbaar ministerie.

PC Germangwings

Germangwings houdt momenteel een persconferentie over de vliegramp. Aan het woord is ceo Thomas Winkelmann.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De crash is hoogstwaarschijnlijk niet het gevolg van een terreurdaad, al kan dat niet volledig worden uitgesloten, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, volgens een tweet van CNN.

Duitse veiligheidsdiensten zeggen dat er in dit stadium van het onderzoek geen bewijs is van kwaad opzet.

Een Britse vrouw uit Manchester en haar baby zaten ook op de rampvlucht, beweert Daily Express. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde deze voormiddag al dat er minstens drie landgenoten in het vliegtuig zaten, maar volgens de Britse nieuwssite kwamen ook een 37-jarige moeder en haar baby om het leven. De vrouw woont in Manchester en zou naar Barcelona afgereisd zijn voor de begrafenis van een oom, weet Daily Express. Spaanse nieuwssites melden dat het om Marina Lopez-Belio gaat.

Onderzoek crash

Tien magistraten uit Marseille en vier uit Aix-en-Provence zijn belast met het onderzoek naar de crash. Twaalf agenten zijn overgebracht naar de rampplek. Ze zoeken ter plaatse naar aanwijzingen die het onderzoek naar de crash kunnen vooruithelpen, meldt La Provence.

Identificatie

De identificatie van de stoffelijke overschotten van de inzittenden zal dagen tijd in beslag nemen, meldt Brice Robin, procureur van Marseille, volgens de krant La Provence. Er is ook om inlichtingen gevraagd over de omstandigheden waarin het toestel vloog en over het onderhoud ervan, aldus de procureur, geciteerd door de regionale krant Le Dauphiné Libéré.

De Bundeswehr heeft de Franse autoriteiten hulp aangeboden voor het geval dat nodig is in verband met de in de Franse Alpen neergestorte Airbus, meldt de Duitse openbare omroep ARD. "Wij staan vanzelfsprekend met onze mogelijkheden en expertise ter beschikking indien daarom gevraagd", zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie. Denkbaar is het repatriëren van lijken.


Vanochtend heeft een nieuwe vlucht van Germanwings van Barcelona naar Düsseldorf plaatsgevonden. De Airbus A319 heeft echter een andere route genomen dan vlucht 9525, die gisteren crashte in de Franse Alpen. Vlucht 9441, het nieuwe vluchtnummer voor het traject, heeft het woeste bergebied in het zuiden van Frankrijk gemeden, blijkt uit informatie van Flight Radar.

Minuut stilte

In Spanje wordt om 12 uur een minuut stilte gehouden, bovenop de drie dagen van nationale rouw, meldt de Britse openbare omroep BBC.

De Catalaanse politie is ondertussen begonnen met DNA-stalen af te nemen van familieleden van passagiers.

Persconferentie

In het Duitse Haltern am See spreken burgemeester Bodo Klimpel en de regionale minister van Onderwijs, Sylvia Loehrmann, de pers toe. De Duitse stad verloor gisteren 16 leerlingen en 2 leerkrachten bij de vliegtuigramp in Zuid-Frankrijk. De schoolgroep was op terugweg van een uitwisselingsproject in Barcelona.

De directeur van het getroffen gymnasium zei op de persconferentie: "Onze school zal nooit meer dezelfde zijn."

"Onze stad is in diepe rouw", sprak burgemeester Klimpel.

Onze school zal nooit meer dezelfde zijn

Directeur Duitse school

Onze stad is in diepe rouw

Burgemeester Haltern am See
Bodo Klimpel, burgemeester van Haltern am See, op de persconferentie. Zestien leerlingen en twee leerkrachten kwamen gisteren om bij het vliegtuigongeval.
EPA Bodo Klimpel, burgemeester van Haltern am See, op de persconferentie. Zestien leerlingen en twee leerkrachten kwamen gisteren om bij het vliegtuigongeval.

Passagierslijst

Een dag na de crash van het Germanwings-toestel is de passagierslijst nog altijd niet vrijgegeven. De identiteit van alle 144 inzittenden is dus nog niet bekend. Een groot deel van de passagiers komt uit Duitsland, ook waren veel mensen aan boord met een Spaanse naam. Ook een Belg van 59 en een Nederlandse van 20 bevonden zich in het toestel.

Berichten dat er veel Turkse passagiers aan boord waren, worden door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken tegengesproken in de krant Hurriyet.

Britse passagiers

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er drie Britten aan boord waren van het neergestorte toestel. Het kunnen er ook meer zijn, citeert SkyNews buitenlandminister Philip Hammond.

Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop dat er ook twee Australiërs onder de passagiers van de rampvlucht zijn.

Eerste zwarte doos

De eerste zwarte doos van de gecrashte Airbus is aangekomen in Parijs. Het apparaat zal daar uitgelezen worden. De Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid BEA begint daar aan het eind van de ochtend mee, meldt de Franse staatssecretaris voor Verkeer, Alain Vidalies.

Bergingswerken

"Vandaag zal er geen enkel stoffelijk overschot gerepatrieerd worden naar Seyne-les-Alpes", zegt Xavier Roy van de Franse Civiele Bescherming. De berging van de lichamen heeft prioriteit, maar de rampplek moet eerst veilig worden gemaakt omdat het in ruig gebied ligt.

De werkzaamheden moeten vervolgens systematisch aangepakt worden, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De berging van de lichamen heeft prioriteit, maar de rampplek moet eerst veilig gemaakt worden

Binnenlandse Zaken Frankrijk

Reddingswerkers worden gebrieft in Seynes-les-Alpes, zo'n tien kilometer van de rampplek. De belangrijkste opdracht vandaag is de tweede zwarte doos vinden, meldt het regionaal dagblad Le Dauphiné.

Gisteren werd al de cockpit voice recorder gevonden, waarop alle gesprekken van de piloten staan. De tweede zwarte doos is nog zoek. Die bevat alle technische gegevens van het vliegtuig, zoals bijvoorbeeld de stand van de motoren en hoe het vliegtuig reageerde.

Bergingsactie

Ongeveer 50 speciale bergingswerkers zijn te voet op weg naar de plaats waar het vliegtuig neerstortte. Ze vertrokken gisteravond in Seynes-les-Alpes en hebben onderweg overnacht.

"Ze wilden geen risico's nemen. De omstandigheden zijn zeer moeilijk", aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

EPA
GETTY
GETTY

Vluchtnummer 9525

Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, heeft beslist om vluchtnummer 9525 niet meer te gebruiken na de tragische crash van gisteren, meldt CNN.

Bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings is vanochtend één vlucht geschrapt. Eerder had een woordvoerder de annulatie van "meerdere vluchten" aangekondigd. De luchthaven van Düsseldorf zegt dat een vlucht naar Barcelona, waar het ongelukstoestel was vertrokken, is geannuleerd.

Nog luidens Germanwings zijn "sommige crews omwille van hun pijn en emotie vandaag niet klaar" om te vliegen. De maatschappij zegt "begrip te hebben want sommigen van hen zijn goede vrienden onder de bemanning verloren."

Sommige crews zijn omwille van hun pijn en emotie vandaag niet klaar om te vliegen

Germanwings
AFP

Drie Kazachen

Onder de slachtoffers zijn er ook minstens drie Kazachen, zo hebben de autoriteiten in de Kazachse hoofdstad Astana meegedeeld. Of het drietal ook een andere nationaliteit heeft, is er niet aan toegevoegd. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er "waarschijnlijk ook enkele Britse onderdanen" onder de slachtoffers.

REUTERS
AFP

Stille wake

Aan het Joseph König Gymnasium in Haltern am See houden de leerlingen vanochtend een stille wake bij de kaarsen aan de ingang van de school, ter nagedachtenis van hun omgekomen medestudenten.

EPA
EPA

"De zwarte dozen zijn heel belangrijk. Er zijn er steeds twee, en de eerste met cockpitgegevens werd al gevonden. Die is heel belangrijk, aangezien er weinig reactie kwam van de piloten, zoals mij gemeld is. Wat er gebeurde in de cockpit is zeker zeer interessant", zegt Luc Blendeman van de Air Accident Investigation Unit op Radio 1.

"De tweede zwarte doos bevat alle technische gegevens van het vliegtuig, zoals bijvoorbeeld de stand van de motoren, hoe het vliegtuig reageerde, ... In totaal neemt die zwarte doos meer dan honderd parameters op. Natuurlijk moet er ook verdergezocht worden naar bewijsmateriaal op de brokstukken zelf."

De zwarte doos met cockpitgegevens werd al gevonden. Die is heel belangrijk, aangezien er weinig reactie kwam van de piloten, zoals mij gemeld is

Expert Luc Blendeman

Familie slachtoffers

In de Franse Alpen worden vandaag de eerste familieleden van de slachtoffers verwacht. Zij zullen een plaats krijgen waar zij hun geliefden kunnen herdenken en stilte vinden. Er is een groot aantal psychologen ingeschakeld. Duitse en Spaanse hulpverleners zijn ter plaatse.

De ongeluksplek is veilig gesteld om te vermijden dat onbevoegden er komen. De brokstukken liggen over anderhalve hectare verspreid, wat erop wijst dat het toestel niet ontploft is. In de loop van de dag zullen tien gerechtsartsen aankomen ter identificatie van de slachtoffers. Zij zullen samenwerken met de onderzoekers van de Gendarmerie.

EPA

Crash de l'A320 : arrivée des secouristes... par ledauphinelibere

Bergingswerk

Het bergen van de brokstukken kan volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken "dagen of weken vergen", zo zei een woordvoerder aan televisiezender BFMTV. Eerst dient de ongevalsplek veilig gesteld, het gebied geldt als zeer gevaarlijk. Het bergingswerk zal systematisch verlopen en de hulpdiensten zullen zich vooral concentreren op het bergen van de slachtoffers.

Het bergen van de brokstukken kan dagen of weken vergen

Buitenlandse Zaken Frankrijk

Hoewel de gisteren gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus beschadigd is, is ze wel bruikbaar. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan, is veiliggesteld. Naar de flight data recorder met vluchtgegevens wordt nog gezocht. Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp maar ligt terrorisme niet echt voor de hand.

AP

Rond 14 uur bezoekt de Duitse Bondskanselier Angela Merkel samen met de Franse president François Hollande de rampplek. Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy zal erbij zijn. Duitsland en Spanje zijn de zwaarst getroffen landen.

AFP

"Volledig verpulverd"

De eerste aandacht van de reddingswerkers gaat uit naar het bergen van stoffelijke resten en het vinden van de tweede zwarte doos van het toestel. Dat belooft een enorme klus te worden. Het toestel is volledig verpulverd en van de lichamen is weinig over. "De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groter dan een aktetas'', aldus een onderzoeker volgens de krant Le Dauphiné Libéré.


Cockpitgesprekken

De gisteren al gevonden zwarte doos van de Airbus is beschadigd en is vanochtend naar Parijs gestuurd. Het gaat om de zwarte doos die de cockpitgesprekken registreert. Over de zwarte doos met de vluchtgegevens is er nog geen nieuws.


Seyne-les-Alpes

Het centrale operatiepunt in het moeilijk toegankelijke rampgebied is Seyne-les-Alpes. Vanuit de plaats met circa 1.200 inwoners zullen meer dan 300 politieagenten en 380 brandweermannen ingezet worden.

ANP

Berging

Op de plaats in de Franse Alpen waar de A320 van Germanwings neerstortte, zijn vanochtend de bergingswerken hervat. Zonder sneeuw, regen of sterke wind zijn de weersomstandigheden voor de reddingsdiensten en de helikopters volgens Franse media beter dan aanvankelijk werd gevreesd. 


voorbeschouwing

Eén dag na de crash van de Airbus A320 van Germanwings blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord. Het achterhalen van de toedracht van de crash met de Airbus wordt een ingewikkelde puzzel. Het toestel verongelukte halverwege de vlucht en er zijn geen noodoproepen van de piloten geweest. Dat alleen al roept veel vragen op bij deskundigen. Mogelijk kunnen alleen de zwarte dozen uitsluitsel geven. Vanochtend zijn de bergingswerken hervat.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.