Bent Van Looy: "Het bruisende Parijs dat iedereen kent, bestaat even niet meer"

Bent Van Looy heeft verscheidene jaren in Parijs gewoond.
PHOTO_NEWS Bent Van Looy heeft verscheidene jaren in Parijs gewoond.
Das Pop-frontman Bent Van Looy heeft tien jaar in het 11e arrondissement, in de buurt van concertzaal Bataclan, gewoond. Op het moment van de aanslagen was hij in België, waar hij sinds een maand weer woont, maar hij keerde gisterenavond terug naar Parijs. In 'Bar Du Matin' op Radio 1 vertelde hij over de sfeer die er nu in de lichtstad hangt.

"Ik trof gisterenavond een Parijs aan dat ik de afgelopen tien jaar nog nooit gezien heb", zei Van Looy. "Je voelt een soort droefnis die je echt kunt snijden, dat is iets ongelofelijks. Mensen zijn niet op straat, maar thuis. Mensen die toch buiten moeten, haasten zich waar ze naartoe moeten en kijken naar de stoep. De stad was verlaten. Die staat van beleg die er hier heerst, was echt voelbaar."

De aanslagen vonden plaats in de buurt waar Van Looy jarenlang heeft gewoond. "Dat is ook waarom ik zo geraakt ben door wat er is gebeurd: het was in 'mijn' straten, in een zaal waar ik naar concerten ga kijken. Het is geen regeringsgebouw dat is aangevallen, of geen station of officieel gebouw, het gebeurde in cafés en restaurants in een volkse buurt waar mensen zoals jij en ik elke dag komen."

"Het is een buurt van creatievelingen en de laatste plaats waar je zoiets verwacht. Ik heb gisteren een lange wandeling gemaakt door de buurt en op elke straathoek waar die verschrikkingen gebeurd zijn, stond een handvol mensen om kaarsjes en bloemen neer te leggen. Het is zo stil dat het indrukwekkend is."

"Ik denk dat mensen vandaag met mondjesmaat weer zullen buitenkomen, maar het bruisende en dynamische Parijs dat iedereen kent, bestaat even niet meer."

Van Looy omschrijft concertzaal Bataclan, waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen, als een ietwat groezelige zaal met een ziel, die rock-'n-roll ademt. "Maar die ziel is er nu niet meer."

'Het is geen regeringsgebouw dat is aangevallen, het gebeurde in cafés en restaurants in een volkse buurt waar mensen zoals jij en ik elke dag komen'

Bent Van Looy