Bens leven hangt af van een klein blauw bekertje dat kapot aan het gaan is

Het enige bekertje waaruit de autistische Ben drinkt. Zijn vader is naarstig op zoek naar vervangexemplaren.
Twitter: @grumpycarer Het enige bekertje waaruit de autistische Ben drinkt. Zijn vader is naarstig op zoek naar vervangexemplaren.
Marc Carter is ten einde raad: hij zoekt een vervangend Tommee Tippee bekertje om zijn zwaar autistische zoon uit te laten drinken. De 13-jarige Ben Carter weigert uit iets anders te drinken dan zijn vertrouwde blauwe bekertje en dreigt uit te drogen.

De jongen uit het Engelse Devon is al twee keer overhaast naar het ziekenhuis gebracht met uitdrogingsverschijnselen, nadat hij weigerde uit andere bekers te drinken, maar eenmaal daar rukte hij de infusen die hem vocht geven weer uit. "Dit bekertje houdt hem in leven", zegt zijn vader ten einde raad. "Ons leven wordt door dat bekertje gedicteerd."

Het grote probleem is dat het oude bekertje langzaam kapot aan het gaan is: "het begint te rotten, is niet meer goed schoon te krijgen, sluit niet meer en het begint uit elkaar te vallen", zegt zijn vader. Even naar de winkel gaan en precies hetzelfde bekertje aanschaffen, is niet mogelijk, aangezien de productie ervan al meer dan tien jaar geleden is stilgelegd. Fabrikant Tommee Tippee heeft na lang zoeken nog welgeteld één exemplaar kunnen vinden, dat ze aan de familie Carter hebben gedoneerd, maar dat is niet genoeg om Ben zijn hele leven voldoende te laten drinken.

3D-printing
Daarom heeft de wanhopige vader zich ten einde raad tot het internet gewend. Mensen in heel Groot-Brittannië doorzoeken nu hun keukenkastjes om te zien of ze nog ergens zo'n oud bekertje hebben liggen. Het komt namelijk heel nauw, zegt Carter. "Het moet precies hetzelfde zijn, qua kleur en vorm, anders accepteert Ben het niet. Ik besef dat het hebberig lijkt, maar ik ben gewoon realistisch", zegt hij.

Op internet is Marcs oproep inmiddels massaal gedeeld en krijgt hij veel goedbedoelde raad: mensen stellen hem voor het bekertje via 3D-printing te laten namaken, maar helaas zitten er aan dat proces nog een aantal haken en ogen, waardoor het produceren van een exacte replica helaas nog niet mogelijk is.

Ontroering

Inmiddels heeft Ben zeven exact dezelfde bekertjes ontvangen, waaronder eentje van een zestienjarige die het bekertje zelf al zijn hele leven gebruikte. "Ik moest huilen van ontroering toen ik die ontving", zegt Marc. "Ik had zoveel steun niet verwacht. Voorlopig kan hij weer een paar jaar vooruit", zegt de dankbare vader, die echter wel stelt dat het waarschijnlijk niet voldoende is voor Bens hele leven.