Bende-verdachte zegt dat hij verklaringen heeft verzonnen

Op 17 september 1983 werd 's nachts op de parking van de Colruyt in Nijvel een tankend echtpaar doodgeschoten. Bij de daaropvolgende achtervolging kwam deze politiewagen in een spervuur terecht. Bij de raid kwam ook een agent om het leven, sindsdien heeft men het over 'de Bende van Nijvel'.
BELGA Op 17 september 1983 werd 's nachts op de parking van de Colruyt in Nijvel een tankend echtpaar doodgeschoten. Bij de daaropvolgende achtervolging kwam deze politiewagen in een spervuur terecht. Bij de raid kwam ook een agent om het leven, sindsdien heeft men het over 'de Bende van Nijvel'.
De 68-jarige man die vandaag voor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Bergen verscheen in het dossier van de Bende van Nijvel, geeft toe dat hij een Fransman bepaalde zaken heeft toevertrouwd, maar zegt dat hij die verzonnen heeft. Dat heeft Jean-Edmond Mairiaux, de advocaat van de verdachte, verklaard. De KI zal zich vrijdag uitspreken of de verdachte al dan niet vrijkomt. De man zit sinds 13 mei in hechtenis.

De zestiger werd opgepakt, nadat speurders van de cel Waals-Brabant van een Fransman te horen hadden gekregen dat de man hem bepaalde zaken had toevertrouwd, onder meer dat hij deel uitmaakte van het panel robotfoto's.

De verdachte "erkent dat hij die confidenties heeft gedaan", zegt meester Mairiaux. "Maar hij zegt dat hij die zaken uitgevonden heeft. En hij beseft dat hij beter had gezwegen in plaats van zich in een moeilijke situatie te manoeuvreren en dat personage op te zetten." Volgens de advocaat is zijn cliënt "redelijk sereen, omdat hij weet dat hij alles uitgevonden heeft en dat het niet waar is".

De verdachte verscheen dinsdag voor de KI op grond van negen betichtingen, onder meer voor diefstal met geweld met doodslag als verzwarende omstandigheid. De advocaat van de verdachte is van oordeel dat de aanwijzigingen onvoldoende zijn om hem in de gevangenis te houden.