Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Wannes Nimmegeers

Belgische ziekenhuizen “sluiten” bedden door tekort aan personeel

In theorie beschikt België over 2.000 bedden op intensieve zorg, maar anders dan tijdens de vorige golven is dat niet zo in de praktijk. Er is te weinig zorgpersoneel om ze te bemannen. Op intensieve zorg is vandaag 5 procent van de bedden “gesloten”, of: niet beschikbaar om een patiënt op te nemen. Dat schrijft De Standaard vrijdag. De tendens is ook op de gewone afdelingen zichtbaar, ook daar is ­almaar minder capaciteit.

  1. Opnieuw naar een lockdown? Over één zaak is iedereen in de zorgsector het eens tijdens vierde golf: “Met huidige regels komen we er niet”
    PREMIUM

    Opnieuw naar een lockdown? Over één zaak is iedereen in de zorgsector het eens tijdens vierde golf: “Met huidige regels komen we er niet”

    De druk op de ziekenhuizen neemt verder toe. Er liggen nu al meer covidpatiënten in de ziekenhuizen dan door statistici verwacht werd op de piek van de vierde golf. Maar die piek hebben we nog niet bereikt. En wanneer die komt, weten we ook niet. In Nederland is de situatie voorlopig iets beter, al evolueert die in dezelfde richting. De Nederlandse expertengroep OMT vindt daarom de tijd rijp om twee weken lang evenementen te schrappen, bioscopen en theaters te sluiten, en sluitingstijden en groepsgrootte in de horeca te beperken. Experts van de Belgische expertengroep zijn geen voorstander van zulke drastische maatregelen, al zijn ze het er wel over eens dat de huidige regels niet volstaan.