Belgische toeristen morgen terug uit Guatemala

UNKNOWN

De vier Belgische toeristen die in Guatemala ontvoerd werden door een groep boeren komen dinsdagavond rond 18.30 uur aan in België, meldt Buitenlandse Zaken. De vier werden zaterdag vrijgelaten. "Nadat ze een dag doorgebracht hebben in Guatemala City zullen de vier Belgen maandagavond het vliegtuig nemen naar Madrid", zegt Françoix Delhaye, adjunct-woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Vermoeid
Vanuit Madrid gaan de vier naar Brussel, waar ze dinsdag rond 18.30 uur zullen aankomen. "Ze zijn nog altijd erg moe. Door de bevrijdingsoperatie hebben ze veel moeten stappen", voegt de woordvoerder er aan toe. "Maar volgens de ambassadeur, met wie ze hebben gedineerd, zijn ze er zowel fysiek en moreel goed aan toe".

Dode?
Zondag liet de Guatemalteekse boerenorganisatie Organizaciones campesinas weten dat bij de bevrijdingsoperatie voor de vier Belgen en hun begeleiders een dode was gevallen. Volgens Buitenlandse Zaken is er nog geen enkel bewijs van dat overlijden. Volgens de boerenorganisatie kwam de landbouwer Mario Caal Bolon om bij een operatie door de Guatemalteekse politie. "Volgens onze verschillende bronnen ter plaatse, onder wie de procureur van de rechten van de mens, die een sleutelrol heeft gespeeld bij deze vrijlating, is er niemand omgekomen. Wat niet wil zeggen dat er later geen andere informatie aan het licht kan komen", besluit Delhaye. (belga/vsv)


UNKNOWN